"Принципно ДПС подкрепя съдебната реформа, ако се налага бихме подкрепили и промени в конституцията". Това каза пред Клуб Z депутатът от движението Четин Казак, който е и зам.- председател на правната комисия на парламента. Коментарът му бе по повод обявените вчера от премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов намерения за промени в основния закон, свързани със съдебната реформа.

Казак обаче уточни, че предложенията на правителството все още не са обсъждани от ДПС и няма партийна позиция по въпроса. Това ще стане след като от движението се запознаят с конкретния законопроект. Депутатът обаче припомни, че в началото на годината ДПС подкрепи стратегията за съдебна реформа, представена от Иванов.

Вчера Борисов обясни, че управляващите ще предложат промени, с които ще сложат край на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС). Идеята е той да бъде съставен от две камари - съдии и прокурори. Предвижда се още съкращаване на мандата на ВСС и въвеждане на явно гласуване. Намерение на кабинета е да направи прокуратурата по-ефективна и да въведе някаква форма на парламентарен контрол за държавното обвинение. Не се предвиждало намаляване на мандата на главния прокурор. Бойко Борисов призова за създаване на инструмент към ВСС, който да търси отговорност от съдиите и прокурорите. Вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че целта е до края на тази парламентарна сесия промените да минат на първо четене. 

Според чл. 155 от Конституцията за промени в основния закон за необходими три четвърти или 180 от всички депутати. Ако това мнозинство не бъде събрано, но за промените са гласували две трети или 160 депутати, те се гледат отново след между два и пет месеца. Тогава, за да се приеме предложението, то трябва да бъде подкрепено от 160 депутати.

ГЕРБ има 84-ма депутати, които заедно с 23-мата от Реформаторския блок стават 107. Ако останалите групи от мнозинството - Патриотичен фронт (18 депутати) и АБВ (11 депутати) също застанат зад промените бройката, набъбва до 136. Парламентарната група на БДЦ често подкрепя правителството в различни гласувания. Ако го направи и за промените в Конституцията, то гласовете става 150, тъй като БДЦ имат 14 депутати.

За да се съберат необходимите 180 депутати, за бързо приемане на промените, трябва или БСП (39 депутати), или ДПС (38 гласа) също да гласуват за тях. В случай, че патриотите, АБВ или БДЦ не подкрепят поправките, може да стане наложително да се търси подкрепата и на БСП, и на ДПС. ГЕРБ, Реформаторският блок, БСП и ДПС общо имат 184 гласа и биха могли заедно да променят Конституцията.

По-бавното приемане на новите текстове, изискващо 160 гласа, може да стане и без БСП и ДПС ако "Атака" (11 депутати) ги подкрепи. Депутатите нечленуващи в парламентарни групи са 4-ма.

От Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ вече заявиха, че биха подкрепили подобни промени. Очаква се БСП да излезе с позиция по-късно днес.