Даниел Пашов - досега директор на столичното Първо РПУ, е новият шеф на областната дирекция на МВР във Варна. Досегашният директор на ОДМВР Николай Калчев изненадващо съобщи в сряда, че излиза в пенсия по собствено желание.

При представянето на Пашов днес главният секретар на МВР Георги Костов каза, че разкриваемостта в морския град е под 19 %, което отрежда на дирекцията последно място в цялата страна. (Само в гр. Варна има 5 РПУ, като към района е и курортът Златни пясъци, б.р.)

Днес стана ясно още, че Пашов си "води" във Варна и доскорошния шеф на Охранителна полиция в Първо - Николай Панчев. Той ще заеме същия пост във варненската ОДМВР.

Новият директор ще е 4-ти за Варна само в рамките на 2 години.

Самият Нниколай Калчев зае поста през май м.г. Той беше назначен по времето на бившия министър. Цветлин Йовчев бе критикуван остро и за последващата вълна от областни шефове, които "бетонира" през лятото и есента, когато вече се знаеше, че ще се отиде на предсрочни парламентарни избори.

Последвалите министри Бакалов и Вучков засега не са правили сериозни кадрови чистки по областни дирекции. Изключение прави Иван Кирилов - директорът на ОДМВР-Враца, който подаде оставка в началото на март под натиск от бившия вече главен секретар Светлозар Лазаров.

Ако не броим самия Лазаров, от служебното и коалиционното правителство насам ново ръководство в системата на МВР беше сложено само на обединената отново Главна дирекция "Национална полиция" (Христо Терзийски) и на извадената от ДАНС ГДБОП (Ивайло Спиридонов).

При встъпването си в длъжност обаче новият главен секретар Георги Костов каза, че първата му стъпка ще е анализ на работата на всяка регионална дирекция. Днес стана ясно още, че временно изпълнявалият досега длъжността директор на ОДМВР – Бургас Калоян Калоянов е преназначен за титуляр.