Той не е толкова модерен и удобен, като смартфона и таблета, но без него с него голяма част от съвременните хора няма как да свършат работата, с която изкарват парите си.

Негово скромно величество лаптопът навърши 30 години!

През април 1985 г. Toshiba лансира първия в света лаптоп за масова употреба – моделът T1100. По онова време компютрите са тежки настолни устройства, които „закотвят“ потребителите към границите на дома или офиса. Но с лансирането на първия в света лаптоп за масовия пазар, Toshiba дава старта на истинския бум на компютърните технологии.

Не неговите тактико-технологически данни може да се смеете - Intel 80C88 процесор с тактова честота 4,77 MHz с 256KB памет, флопи-дисково устройство с 3,5-инчови дискети и операционна система DOS 2.11.

Но макар и със скромната резолюция от 640x200 пиксела на монохромния дисплей, устройството е можело да работи почти 8 часа с едно зареждане на батерията. Което може да засрами повечето съвременни преносими компютри. А теглото му от "само" 4,1 кг го е правело да изглежда лек като перце в ония времена.

Само в рамките на първата година Toshiba продава над 10 000 броя от модела, най-вече в Европа. Цената му е била доста висока - $1899, което в сегашни пари излиза около $5000.

Eто го и в целия му блясък: