ВЕСТНИК "ГАРДИЪН"*

 

 

Проведеният в Крим референдум е както неуместен, така и от дълбоко значение. Неуместен е, защото той не фигурира в законите на държавата, за която се отнася и защото се състоя, докато автономната област бе под военна окупация.

Международните организации едва ли ще признаят резултатите. Съвеутът за сигурност гласува с 13 срещу 1 гласа за осъждането му в събота, като само Русия бе "против".

Референдумът обаче има голямо значение, тъй като представлява огромна стъпка по пътя на руското анексиране и защото показва още нещо от природата на президента на тази страна Владимир ПУтин. Подобно на много вождове преди него, Путин е движен както от страх, така и от смелост. Той е стъпил на пътя на разчленяването на Украйна, донякъде защото се опасява за Русия, че нейната съседка може да изяга към бляскаво европейско бъдеще.

Дори след масовите протести, съпроводили противоречивото му завръщане на президентския пост през 2012 г., Путин прави всичко, за да не бъде изхвърлен на вълната на продемократичните настроения, подобни на тези, които обхванаха света след революцията в Тунис през 2010 г. Като видя свалено протежето си Виктор Янукович в Киев, той отново си припомни победите на гласността. Точно когато руският народ иманай-голяма нужда от независими медии, той ги прегази.

На 12 март Галина Тимченко, главната редакторка на популярния и независим руски новинарски сайт "Лента.ру", бе уволнена и заменена със симпатизант на Кремъл, след като публикува интервю с член на украинската националистическа групировка "Десен сектор". Много от репортерите от сайта подадоха оставки в знак на протест, като заявиха следното: "Бедата не е в това,че си загубихме работата. Бедата е в това, че ни се струва, че повече няма какво да се чете."

Единствената независима телевизионна програма - "Дожд", която се осмели да отразява антиправителствените протести в Киев, бе изхвърлена от всички големи кабелни оператори през февруари. Блокирани бяха новинарски сайтове. Генералният директор на либералното радио "Ехото на Москва" бе уволнен и заменен с консерватор.

Има противници на кримската интервенция. Хиляди излязоха на марш в Москва в събота, но на фона на пълномащабната атака срещу истината, не е изненада, че много руснаци вярват в светогледа на Путин, според който подкрепяните от Запада "фашисти" са създали "анархия" в Украйна, която само Русия може да разреши.

Не е изненада също така, че рейтингът на одобрение на Путин скочи до рекордно число за три години миналия месец заради отношението му към Украйна и олимипиадата в Сочи. Почти половината от запитаните руснаци смятат, че има реална заплаха от бандити и националисти за руснаците в Украйна, докато повече от половината смятат, че руски войски могат да бъдат разположени там законно. Чрез редица силови мерки и намеси в гражданските свободи Путин превръща меката автокрация в силно репресивна държава, която, изглежда, се управлява от малка група негови довереници в Кремъл и чийто подход към Запада е насрастващо националистически и параноичен.

Владимир Якунин - шеф на руските железници и приятел на Путин, изрази това в скорошно интервю. "Свидетели сме на голяма геополитическа игра, чиято цел е разрушаването на Русия като геополитически опонент на САЩ или на тяхната глобална финансова олигархия", каза Якунин. Част от думите му са план са мегапроект в съветски стил в източната част на страната, колкото се може по-далече от бъркащия се Запад.

Външните министри от ЕС се срещат днес да обсъдят действия срещу цял списък от руски функционари на фона на кримския референдум. САЩ вероятно ще последват примера им и на ред са нови европейски санкции. Германската канцлерка Ангела Меркел остро предупреди за "масивни" икономически и политически щети на Русия, докато Путин не промени своя курс. Ако суверенитетът на Украйна трябва да бъде защитен, има много малко други възможности.

Изглежда, Изтокът и Западът са на пътя на ново и опасно разделение.

* Статията на в. "Гардиън" е редакционна и е публикувана в броя му от 17 март.