Лечебните заведения в страната все по-често отказват терапия на пациентите с онкологични заболявания, за да не надвишат лимита на месечните си разходи, поставен от Националната здравноосгуритела каса, алармира Центърът за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Само днес в часовия диапазон от 9.00 до 13.00 часа на телефона на пациентнската организация са подадени 18 оплаквания от 10 различни града на страната.

В Гоце Делчев болен е бил изпратен на хотел за седмица с указание да поддържа връзка с лекуващия си лекар. В Благоевград друг мъж е бил принуден да обикаля всички болници в района, за да намери нужния медикамент за съпругата си. Анонимен пациент от Сливен е бил информиран, че лекарството му го няма в болницата, а на всички останали лечението е било директно отказано. Само в столицата регистрираните случаи са пет.

"Днес - 16 април, на редовен преглед по повод на химиотерапия на болен в 4-ти стадии научихме, че не можем да получим лекарството Вотриент, което вземаме от 7 месеца. Причината - изчерпан лимит за лекарства за домашно лечение на болницата, в която се лекуваме. Възмутително! А лекарството го има в болничната аптека", гласи друго оплакване в ЦЗПЗ ден по-рано.

От пациентската организация твърдят, че още миналата седмица са запознали здравната каса и ресорното ведомство с проблема, но до този момент никой не е излязал с решение по казуса.

Проблемът е, че терапията на онкологичните заболявания е изключително скъпа и болните не могат да си я осигуряват сами. Само споменатият медикамент на хапчета струва няколко хиляди лева на месец, а освен това има процедури, които не могат да се извършват извън лечебно заведение. Когато онкоболен прекрати лечението си, раковите клекти излизат от ремисия и много бързо започват отново да се разпространяват в организма. Има състояния, при които това не създава проблеми, но за част от пациентите е животозастрашаващо.

По този повод Центърът за защита на правата в здравеопазването публикува остра реакция на случващото се с онкоболните в страната, а журналистът и член на Управителния съвет на организацията Ангелина Бонева, която също се бори с тежкото заболяване, сподели личното си възмущение от безхаберието на институциите:

"Не от вчера говорим за тези проблеми и не от вчера или от миналата седмица показваме грозната истина. Като част от това малцинство - на онкоболните, отказвам да приема отказът да бъде проведено навременно лечение и диагностика на български граждани, в интерес на политици, част от кампания за реализиране на икономии и пълнене на партийни каси и раздаване на бонуси за калпаво работеща система! Отказвам да приемам анонимните еднолични решения на политически ангажирани пионки във властта, които нямат елементарното познание за живота и достойнството на хората! Отказвам да приема, че отказаното и отложено във времето лечение на когото и да било не създава проблем, не нанася вреди и е полезно за здравето!".

От организацията прогнозират, че ако отговорните институции не вземат мерки по въпроса, съвсем скоро без лечение ще започнат да остават и други тежко болни в страната.