През отиващата си вече седмица се навършиха 90 години от кървавия атентат в църквата "Св. Неделя". Той е извършен на 16 април 1925 г. и е дело на дейци от военната организация на БКП. Жертвите на атенатата са 213. Целта на атентаторите е да ликвидират политическия и военен елит на страната, който се е събрал в църквата по повод опелото на ген. Константин Георгиев. Повечето от загиналите обаче са странични хора.

Дали ще дойде година, в която американският президент например ще пропусне да почете жертвите от 11 септември 2001 г.? Едва ли.

В България обаче жертвите от атентата в "Св. Неделя" тънат в забвение. В четвъртък настроението сред политическия ни елит бе по-скоро празнично и бе свързано с деня на юриста, който се отбелязва на същата дата.

"Днес е 16-и април – денят, в който преди 136 години е приета първата българска Конституция". Така започва едно дълго поздравление на лидера на БСП Михаил Миков на профила му във Фейсбук към юристите. За това, че на същия ден, само че преди 90 години е извършен един от най-кървавите терористични актове в световната история - нито дума.

"Уважаеми колеги, честит ден на Конституцията и юриста, честит професионален празник!". Това е краткото послание на зам.шефа на НС Янаки Стоилов по повод 16 април.

"Даите ми фактите, за да ви дам правото - прекрасна сентенция от римско време. Поздрав за празника на юристите, на състудентите и преподавателите ми от Юридическия факултет на Софийския Университет. Бъдете здрави и успешни". Това написа във Фейсбук Корнелия Нинова.

Междувременно техният колега Георги Кадиев, който поне доскоро беше може би единственият в БСП, радващ се на симпатии дори от опоненти на партията, не спря да агитира по повод 9 май.

"Парад на жълтите павета", "цялото ръкводство на БСП да отиде в Москва на Червения площад" - това бяха призивите на Кадиев. А основният му аргумент - не трябва да се забравят жертвите, които България е дала, когато се включва в края на Втората световна война срещу Германия.

Очевидно обаче жертвите от "Св. Неделя" спокойно могат да бъдат забравени. Ако някой е мислил, че на "Позитано" 20 има поне една глава, която не е чугунено червена и в която не продължава да кънти залпът на "Аврора" той определено се е объркал.

Десните политици обаче също не отбелязаха както подобава тъжната годишнина. Обществената активност на премиера Бойко Борисов на 16 април се изчерпи с оповестяването на намерение за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Похвално, но недостатъчно.

Радан Кънев е може би единственият от политическите лидери, който отбеляза по някакъв начин годишнината от атентата.

"Днес се навършват 136 години от приемането на Търновската конституция и 90 години от взривяването на "Света Неделя" - двете може би най-противни едно на друго събития в новата ни история."

Историята не трябва да се ползва за правене на политика, но не трябва да се забравя и трябва да се ползва за поука. Мнозинството български политици обаче правят точно обратното - експлоатират историческите факти, когато имат изгода и рядко се учат от историята в нейната цялост.

Специално по повод атентата в "Св. Неделя" т.нар. ни елит все още има време да се поправи. Заупокойната молитва в храма ще е тази неделя, тъй като 16 април тази година се падна в Светлата седмица след Великден.

Въпросът "кога ще се оправим" има много отговори. Но един от тях със сигурност е този: когато всички български политици, независимо от своите убеждения и конюнктурни интереси се обединят около идеята, че терорът, независимо от цвета му, трябва да бъде заклеймен. И когато почитат заедно трагични събития като атентата в "Св. Неделя".