Единствената номинация на сините за член на ЦИК - юристът Ивайло Ивков е на път да се откаже от бъдещия пост. Причината - Ивков не иска да се сбогува с адвокатската си практика, каквото задължение му вменява новият Изборен кодекс.

Това стана ясно при изслушването му в правната комисия в парламента. В момента тече "препитването" на всички 24 кандидати за състава на 19-членната бъдеща постоянна изборна администрация.

Ивков е от квотата на Синята коалиция, т.е. от наследника й Реформаторският блок. Той е адвокат, специализира в областта на спортното право. Работи и като арбитър в апелативната комисия към УЕФА. Той е и в гражданския борд на реформаторите.

Пред депутатите от правната комисия обаче юристът изложи своето тълкувание на онази част от Изборния кодекс, която позволява на членовете на новата ЦИК да работят само като преподаватели извън работата си в комисията. Те трябва да се откажат от собствеността си във фирми, както и ако са управители на такива. Не трябва и да са в други трудови правоотношения извън тези в ЦИК.

Според Ивков в закона се съдържало "леко лицемерие". Той изкарвал парите си с честен труд, а сега трябвало да се откаже от собствеността си във фирма. Но щял да го направи заради ЦИК. Щял да има обаче колебания да влезе ли в състава на постоянно действащия изборен орган, ако трябвало да се откаже от адвокатската си практика.

"Не считам, че има несъвместимост между това, че съм действащ адвокат и ще бъда член на ЦИК", заяви Ивков и призова за тълкувателно решение. 

По думите му законът не забранява изрично упражняването на свободни професии, а назначаването му в ЦИК не можело да се счита за назначаване по трудово правоотношение.

Репликира го обаче председателят на правната комисия Четин Казак, според когото в момента, в който президентът издаде указ за назначаването на 15-членния редови състав на новия орган, то се счита, че всички в него ще работят по трудово правоотношение. Казак се съгласи обаче с идеята за тълкуване на нормите в Изборния кодекс.

Ако Ивков се откаже, десните ще трябва да предложат нов кандидат за ЦИК. Но това трябва да стане преди 20 март, когато 15-членният състав трябва да бъде изпратен на "Дондуков" 2 за указ. 

Изслушването на кандидатите продължава. Очаквайте продължение.