"Няма дилема Европа или Русия. България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия. Ние подписвахме договор за членство в ЕС с пълното разбиране и подкрепа не само на Брюксел, но и цялата общност, на лидерите на Европа и в същото време подписахме „Големия шлем”. Ето това е майсторлъкът в българската дипломация”.

Това каза лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов преди учредителната градска конференция на партията в София. "Големият шлем" е въведен от него термин, в който влизат петролопроводът "Бургас-Александруполис", газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене", договорени с Русия по негово време. И трите проекта не се осъществиха.

"Точно за това ще поканя г-н Митов (министърът на външните работи Даниел Митов - б.р.) в един разговор, защото така зад тила си чух някои реплики. Ще го поканя на един разговор, да видим наистина каква е била, каква е и каква трябва да бъде българската дипломация. Надявам се да му помогна – той е млад човек, може би му се губят някои периоди от развитието на дипломацията, но затова сме ние, по-възрастните – да помагаме", каза още Първанов.

Преди дни външният министър Даниел Митов заяви, че Първанов е загубил връзка с реалността. Така той влезе в задочен спор с него по повод провелата се наскоро в Будапеща среща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за обсъждане на т.нар. "Турски поток".

"Отказът на Росен Плевнелиев да присъства в Москва на 9 май предизвика голямо огорчение, психологическият ефект от него ще бъде многостранен", каза още Първанов.

Според него това ще рефлектира върху редица други сфери - икономически връзки, културни контакти. Всички държавни глави от ЕС обаче няма да присъстват на парада в Москва. 

"Когато видим готов проектотекст, запитване до Конституционния съд, ние ще се произнесем. Нашата позиция ще бъде формирана на онази разработка, която първи ние имахме - обсъждахме публично концепция за развитието на съдебната реформа”.

Така Първанов коментира идеята на премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Христо Иванов за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

"Има няколко неща, които би трябвало да си зададем като въпрос, преди да тръгнем така към конституционна реформа. И досега в рамките на прехода и в контекста на изискванията на ЕС за членството, направихме няколко промени, засягащи съдебната власт.

Някой ще направи ли оценка доколко са били ефективни те и дали тези промени по-скоро не са ни дръпнали назад? 

Второ, дали една конституционна реформа няма да забави промените? Трето аз мисля, че има един голям риск – добре, някой решил, че можем да правим реформи в правосъдната реформа, ами ако има формация, като АБВ, която има разгърната визия за промени в Конституцията, много по-дълбоки от тях. Ако решим да поставим на масата някои от тях? Не казвам, че има подобно решение, но подобна възможност има. Не става дума само за съдбата и динамиката на съдебната реформа, става дума за това да не се наложи цялото внимание на парламента и правителството да бъде фокусирано върху една тема, която може да се реши сравнително бързо, удовлетворително", каза още Първанов.