Европейската асоциация на футболните клубове, която наследи структурата Г-14, постигна решителен пробив в битката си срещу монопола на ФИФА. Резултатът от многобройните дела, които асоциацията води срещу централата в швейцарската комисия за защита на конкуренцията, е близо тройно увеличение на компенсацията за отборити, които имат играчи в националните отбори.

Така сумата от 2018 г. нараства от

70 милиона на 190 млн. евро

За световното първенство през 2014 г. в Бразилия, ФИФА отдели 70 млн. или някъде по около 130 хиляди евро на отделен футболист. По тази тарифа клубовете с най-много представители на мондиала получиха между 1 и 2 милиона във вид на компенсации за право на ползване на играча. А за световното в Русия сумите ще нараснат до 400 хиляди на футболист, което ще вкара в касата на големите клубове поне по 6 милиона евро. Няма разлика дали даден състезател е от български клуб или от английски - компенсацията е стандартна.

Щедростта на ФИФА никак не е случайна. Водената от Карл-Хайнц Румениге асоциация на клубовете заведе в последните десет години дузина дела за ощетен интерес. Клубовете силно недоволстваха от факта, че Сеп Блатер и компания не поемат никакъв ангажимент за компенсации при многобройните случаи на контузии по време на лагери и мачове на националните отбори. По този начин се инкасираха пропуснати ползи на милиони евро. Претенциите на клубовете за щети вече ще се удовлетворяват от ФИФА без водене на съдебни процеси.

Асоциацията на клубовете постигна още един голям успех - те вече ще участват с право на глас при съставяне на календара на националните отбори. Това не е никак маловажно на фона на тежките спорове около датите за провеждането на световното в Катар през 2022 г.

ФИФА всячески иска да избяга от влизане в казус, подобен на емблематичното дело "Босман", довело до революция в трансферните права и огромни финансови задължения на световната футболна централа. Тези 120 милиона евро са и част от цената, която вечния бос на ФИФА плаща за своето ново преизбиране. Ропотът срещу неговото управление нарасна доста в последно време, което постави под въпрос оставането му на поста. Както самия Блатер заяви, той възнамерява да остане начело на ФИФА до световното в Катар. Тогава ще е само на 86 години.

УЕФА стои близо до Румениге

макар че е в подобна ситуация по отношение на компенсациите за играчите, които ще вземат участие на "Евро 2016". Досегашният формат с 16 участници предполагаше по-малка заетост на футболистите. А сега напрактика като брой мачове европейското се изравнява със световното. Засега обаче за увеличени компенсации не се говори и причината е, че УЕФА разполага с друго по-силно оръжие в отношенията си с клубовете. То се нарича европейски турнири. Всяка година организацията вдига наградния фонд.

Така например, последният победител в Шампионската лига „Реал” получи 67 милиона евро. През този сезон премията за първенеца ще надвиши за пръв път 70 милиона. През следващото издание пак ще има леко движение нагоре по отношение на парите за групова фаза, както и за цената на точките.

Голямата революция на УЕФА обаче е в Лига Европа. В този турнир парите вече скочиха веднъж, а обещанието на Платини е да достигнат в следващите години 80 процента от наградния фонд на Шампионска лига. По този начин преизбрания президент на УЕФА си решава евентуални проблеми с малките държави. В регламента на надпреварата за следващите издания вероятно ще залегне сигурна квота за "джуджетата", каквато има в Шампионска лига. 10 или 15 места в групите на Лига Европа ще бъдат оставени за клубове, идващи от държави, които са под 16-о място в ранглистата на УЕФА.

Мишел Платини натрупа популярност с гъвкавото си отношение при връзките с големите клубове. В същото време французинът пое и контрола върху организацията на световното първенство в Русия през 2018 г. Без съмнение французинът, който е с 20 години по-млад от Блатер, се превръща в силната фигура на световния футбол.

Макар и да демонстрира загриженост и отношение, дори и Платини не може да опровергае факта, че 

промени се правят заради големите 

Малките клубове, изпращащи играчи в национални отбори, които не се класират на световни или европейски първенства, остават с пръст в устата, ако техен футболист се контузи на лагер или мач. За огромния брой отбори, които стартират участие в ранната фаза на отсяването в европейските турнири, сумите за участие не се променят. А фактите сочат, че те съставляват две трети от участниците. Общо взето цялата лятна офанзива преминава напълно безплатно за УЕФА, като дори малките клубове излизат на червено, вследствие на разходите, които правят.

Всичко това увеличава огромната пропаст между бедните и богатите във футбола. И ярка демонстрация на лицемерието на ФИФА и УЕФА, чиято загриженост се равнява на трохи за малките държави. Мнозина, сред които и България се надяват, че когато Мишел Платини поеме ФИФА, ще има нови придобивки и за тях.