Едно от безспорните предимства на смартфоните и таблетите с операционна система Android пред устройствата на Apple, е че дава достъп на ентусиастите да променят настройки и да активират допълнителни функции.

Ето един пример, как с лесно хакване може да направите апарата си по-бърз, без да е необходимо да инсталирате какъвто и да е допълнителен софтуер.

Първата ви работа е да активирате настройките за разработчици, ако вече не сте го направили. Това става лесно – отивате в „Настройки“ (Settings на английско меню), подраздел „Общи“ (General). Там скролвате надолу, докато стигнете до „Относно телефона“ (About phone), след това влизате в „Информация за софтуер“ (Software information) и с пръст чуквате седем пъти върху полето „Номер на съставяне“ (Build number).

В резултат от този трик в общите настройки ви излиза още една допълнителна възможност – „Опции за разработчици“ (Developer options).

Сега вече е лесно – влизате в нея, активирате я и намирате трите настройки, които са една след друга – „Мащаб на анимацията на прозорец“ (Window animation scale), „Мащаб на анимацията за преход“ (Transition animation scale) и „Скала за времетраене на аниматор“ (Animator animation scale). По подразбиране техните стойности са зададени на , трябва да влезете в тях и да ги смените на 0.5х.

Тази настройка ще смени скоростта на преход на анимацията и ще видите, че телефонът или таблетът ви ще станат по-бързи, дори и ако става дума за чисто-нови устройства от най-висок клас.

Но имайте предвид, че при стари устройства, които са с по-слаб процесор, може да се получи известно забавяне. В такъв случай възстановете предишните настройки.