Съдия Румяна Ченалова заподозря връзка между проблемите си с правосъдието и делото "Октопод", което тя гледа.

Ченалова говори за пръв път в "На светло" по Нова тв след т. нар. си изчезване и среднощното гледане на мярката й за неотклонение, при което бе доведена с белезници в съда. На коментара на водещата Люба Кулезич, че подсъдимият по "Октопод" Алексей Петров се разхожда в момента на свобода, а съдийката му се явява като потенциален обвиняем, Ченалова допълни:

"Може и това да е един от отговорите. Питате ме доколко подсъдимият Петров има отношение към моя арест. Случайно или не, толкова случайно след разпределението на делото "Октопод" срещу мен беше образувано дело в Македония за действия, които съм извършила като адвокат. Това производство беше прекратено впоследствие. Възможно е към моя арест да има отношение фактът, че бях съдия по делото "Октопод" с подсъдим Алексей Петров"

"Отстраниха ме заради това, че два протокола към "Октопод" не са били присъединени към делото в срок. Не е заради делото "Белведере". Обстоятелствата по "Октопод" може би никой не е имал интерес да ги съобщи", допълни Ченалова.

Ченалова коментира и показанията на прокурорския свидетел Димитър Попов за возене на яхти, вземане на подкуп от над половин милион лева и пр.

Според държавното обвинение през март миналата година, разглеждайки търговското дело, заведено от казанлъшката фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) срещу НЕК, съдия Ченалова е извършила две престъпления: за допуснати от нея поправки в протокол от съдебно заседание, които са извършени в нарушение на правилата за гражданския процес и за това, че в протокола от съдебното заседание са били добавени думи, които нито една от страните не е казвала. 

Според Попов Ченалова е получила 690 000 лева подкуп от ОЕТ, за да разреши делото в нейна полза. Твърди се и че въпросното дело било "разрешено" в полза на собственика Ангел Божилов на яхта в Гърция, на която заедно с Ченалова плавали съдружници в ОЕТ.

"Това е някакъв човек, който е свидетел, доукрасява някаква история. Разпитан е само един човек и никой друг, който е в тази разказана схема. Г-жо Кулезич, колкото вие сте били на тази яхта, толкова съм била и аз. Според свидетеля, на тази яхта е имало прокурори от специализираната прокуратура. На мен ми е интересно кои ли са те", отрече свидетелските показания Ченалова.

И на въпроса смята ли, че е нарочена за изкупителна жертва и ако да - от кого, пак намекна за активно мероприятие.

"Първо делото в Македония, после френският посланик, който се изказа толкова далеч от дипломатическия тон. Това е наказуемо - да обвиниш българския съд, че извършва престъпление. Не може да въведеш едно нарицателно, което се повтаря", посочи Ченалова, визирайки изказването на френския посланик Ксавие дьо Кабан по делото "Белведере", с което индиректно нарочи Ченалова за "гнила ябълка" в правосъдната ни система.

"Проблемът е не толкова, че той го каза, а че нямаше кой да реагира. ВСС дори не обсъди този въпрос, нямаше и една дума", допълни съдийката. И направи паралел с бързата реакция на Висшия съдебен съвет след изказването на премиера Бойко Борисов по случая "Червеи", когато той нападна магистратите, а те излязоха със спешна декларация.

В заключение Ченалова, която бе обявена за национално издирване преди да бъде доведена в съда с белезници, каза, че никога не се е криела и е била е в непрестанна връзка с органите на досъдебното производство и с брат си Станимир Ченалов, който е и неин адвокат. Посочи обаче, че в досъдебното производство срещу нея има странни движения от страна на разследващите, като например, че й връчали призовка седем дни преди явяването й - недостатъчно време да организира защитата си. 

По-късно през деня Ченалова даде още едно интервю - този път за бТВ. Като отново отрече да се е возила на яхта с Божилов и компания и се закани да съди свидетеля, който твърди, че екскурзията се е състояла, за клевета.

Съдийката намекна и че е била сплашвана, за да си мълчи.

"Наскоро бях предупредена, че трябва да се пазя, това е причината да не знам кога ще имам възможност да кажа нещата, които знам", посочи тя.

А на уточняващия въпрос опасен обвиняем ли е, отвърна, че знае "определени тайни, които могат да застрашат хора, извършвали незаконосъобразни действия".

Ченалова коментира и "познанството" с Красимир Георгиев, т.нар. кадровик в съдебната власт - Красьо Черничкия.

"Това е един човек, който се занимава с бизнес. Този човек не е притежавал качества, които да накарат мен или някой друг от магистратите да прояви професионален инстинкт, съответно да прекъсне контактите си с него", заяви тя.

"Имам психосоматично заболяване. Психичното ми здраве винаги е било на ниво да мога да отговарям за действията си и да взимам решения", каза още Ченалова на въпрос, свързан с факта, че преди дни тя се оказа с "бележка" от психиатър.