С уникални постижения се завърна група български студенти по право от САЩ. Отборът на Софийският университет "Св. Климент Охридски" е достигнал рекордното за България 22-ро място в международното правно състезание "Jessup", симулация на Международни съд. Досега най-доброто постижение на нашия отбор е било 59-ти.

В състезанието участват отбори от 550 университета в над 80 държави. Тази година се проведе 56-тото издание, за България това е .... участие. Пред съда се симулират казуси между две държави, които съдът към ООН да решава. Понякога споровете имитират такива от реалния свят - в тазгодишния казус е включена анексация и съмнително присъединяване с интересни последствия. На финала отсъждат истински членове на Международния съд.

След победа на национално ниво, за САЩ заминаха ... и техните треньори Димитър незнамсикъвси и Юлия Гевренова, предишни участници в състезанието.

Постижение е и първото място за мемориала - документа, чрез който отборите представят писмено двете позиции - на просител и отговарящ. Именно позицията им на просител споделя първото място с тази на Университета на Андите от Колумбия. Освен това, Цветелина Ван Бентъм и Евгени Минчев са се класирали съответно 26-ти и 59-ти сред най-добрите оратори.

"", каза пред Клуб Z треньорката Юлия Гевренова.

Българският отбор представи родината и в носии - не пред съда, а на 
специална вечер за културен обмен.