"Нито съм служил в КГБ, нито съм бил съветска школа, нито съм бил ченге. Тук се вижда много добре, че съм работил в отдела срещу бивши социалистически страни. Тогава бяха следните - Югославия, Албания, Румъния и Китай. Работихме специално в Югославия, срещу югославския комунизъм, срещу македонизма, и за създаване на български  организации, които след 10 ноември вече съществуваха. След тази наша работа след 89 г в Македония беше създадено първото правителство с наши сътрудници - премиер, министър и шеф на разузнаване."

Така бившият депутат от БСП, настоящ независим Велизар Енчев обясни своята работа в Държавна сигурност, където е бил в Първо главно управление. Той гостува в сутрешния блок на Нова Телевизия, за да обясни идеята си за закриване на комисията по досиетата. По темата бе поканена и Екатерина Бончева, член на комисията, която обаче отказа да седне с него на една маса.

След като подробно разясни дейността си в ДС, Енчев обясни причините, поради които в петък поиска Комисията по досиетата да бъде закрита:

"Първо, партизирането на комисията. Второ, те държат в ръцете си шифрограми, които днес и утре внасям във Военна прокуратура, защото от тези шифрограми се вижда, че грубо е нарушен закона за държавната тайна, тъй като Комисията в техническо отношение не си е свършила работата."

Енчев показа пред камерите шифрограми, на които имената на източници не са задраскани достатъчно прилежно с маркер и се четат с просто око.

"До Комисията на досиетата има всеки човек, който реши да убие два-три часа в читалнята и може да получи това, което имам в ръцете си. Това е престъпление, тя няма право да разсекретява източниците на информация," каза още Енчев.

Той спомена, че единият от източниците е загинал "мистериозно при неизяснени обстоятелства" преди три години, и даде още примери за подобни нарушения. Подчерта, че подобни случаи са безброй.

Енчев отбеляза, че другият голям проблем е лесният достъп до разсекретените досиета. Те могат да се получат на диск за 50 стотинки, обясни развълнувано бившият член на столетницата.

"Вижте колко струва националната сигурност на България - 50 стотинки," заяви той.

Все пак той призна, че дейността на Комисията трябва да продължи, но предлага това да се поеме от Националната разузнавателна служба, а бюджетът на Комисията да бъде насочен към БАН.

"Тази комисия беше съдадена по времето на БСП. Така че най-голяма отговорност за този закон и за тази комисия има не сегашното управление, а БСП. И сегашния председател Ефтим Константинов, бивш член на висшия съвет на БСП, беше предложен втори мандат за председател на комисията - от кого? От Герб. Което показва едно странно съвокупление между десните и левите," отбеляза за финал Енчев.

"Аз въобще нямам намерения да споря с г-н Енчев," заяви в началото на своето участие Бончева. И подчерта неколкократно: "До този момент от 8 години няма нито един пострадал от документите, които ние сме разкрили, и това е факт"

Тя разказа, че наскоро са я питали дали Комисията има документи, които да доказват, че ДС е дирижирало прехода.

"Това, което се случва през всичките тези 15 години, включително и в последните 15 минути в това студио, показват точно обратната теза - преходът не е дирижиран от Държавна сигурност, но ДС има огромно участие в него. Самият факт, че 10% от всички хора, които сме обявили, се оказват сътрудници или щатни служители, показват точно това, което аз казвам"

Според нея, законопроектът на Енчев дори няма да влезе в НС. Такъв разговор не трябвало да се води, защото е "абсолютно абсурден."

"Няма държава около нас, която да води такива разговори. Там досиетата са отворени преди години", заяви журналистката.

Бончева каза още, че това не е първата атака срещу работата на Комисията по досиетата

"Осем години ние нямаме един спокоен ден без натиск от структури на ДС. То не беше атака чрез омбудсмана, не успя,, то не беше атака чрез съда, то не бше атака чрез отделни депутати. Тези хорати искат държавата, каквато е била преди 1989 г. Цяла Източна Европа, включително и Украйна, отвориха досиетата си."

Според нея има много по-наложителен проблем, и то в модерния еквивалент на ДС - ДАНС:

"Аз друго питам - за тези 27 години не можаха ли в тези служби да работят млади хора, обучение в Европейския съюз, в школите на НАТО? За тези 25 години трябваше да бъде подновен, подмладен състава на тези служби."