"Настоящият парламент работи и изпълнява своите приоритети - енергетика, сигурност, фалита на КТБ, излизането от международната изолация. България е ключов представител на модерния западен свят в най-трудното възможно място в този момент". Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в словото си по повод откриването на новата сесия на парламента.

Кънев се обяви за балансиране на пенсионната система, категоричен старт на съдебната реформа със смели конституционни промени.

"Дори отявлени представители на статуквото в съдебната система вече се съгласяват с реформата. Парламентът трябва да посегне и на свещените крави в съдебната система. За 6 месеца парламентът доказа, че изпълнява своите функции не е послушен инструмент на изпълнителната власт, но не е и орган за съхранение на статуквото.

43-ият парламент не е и няма да бъде революционен конвент. Призвани сме да търсим компромис. Време е да сложим край на острото противопоставяне. Да имаме нетърпимост към всеки един корумпиран политик. Време е да се изчистим от корупцията. Нито една от партиите не е опасна, но много от техните представители са доказали, че са опасни за демокрацията в България", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ се обяви за образователна реформа и реформа на трудовия пазар. "Докато ние мислим за местните избори ние мислим за нашите собствени работни места. На хората не им пука нашите парти как ще се представят на местните избори. Те мислят за своите общини", каза Кънев.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се обяви за нормативна база, която да направи невъзможно отстъплението от реформи. "Недопустимо е да не можем да вземем мерки за почистване на речните корита. Образованието се превърна в най-голямата експериментална лаборатория. Управлението има успехи в борба с контрабандата и събирането на повече приходи. В социалната политика трябва да има стратегия за авансова грижа за населението. Ще предложим комисия за промени в конституцията. Трябва разширим пълномощия на местната власт", каза Цветанов.

"Честита нова трета сесия на това народно събрание. Хората възприемат думата реформа като затягане на коланите, ограничаване на плащания, безработица. Имаме тежки проблеми, дори със съседни страни като Турция, Гърция. Нашите съседи постигат съюзи за промяна на стратегически инфраструктурни трасета. Очевидно ще продължи политика на ниски доходи, неравенство в полза на капитала и за сметка на труда". 

Това каза лидерът на БСП Михаил Миков.

За лидера на НФСБ Валери Симеонов един от най-важните успехи на правителството е "процесът на отстраняване на противоконституцонната партия ДПС от властта". Той изтъкна още, че има мащабна ревизия в енергетиката. и обяви за успех прекратяването на "Южен поток". Симеонов обаче е недоволен от това, че почти нищо не е направено за битовата престъпност, от която "пъшка целия български народ". Той изтъкна, че борбата срещу тази престъпност е било едно от най-важните условия, заради които патриотите са подкрепили правителството. "ГЕРБ смени диктаторския си подход. Поздравявам БСП за диалогичността, Реформаторският блок и АБВ  проявяват умереност и разум. Политическата стабилност ако не я осигурим българският народ ще ни измете.  Да живее България", завърши Симеонов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан използва повода, за да изтъкне за пореден път своя протест срещу забраната да се агитира на майчин език у нас.

"Хилари Клинтън води кампания на испански език с испаноезичните избиратели. Никой не я преследва за това. Какво разбиране имаме ние за върховенство на закона. Издадени са 12 наказателни постановления на мен и мои колеги за това, че сме казали няколко думи на съкровения си майчин език на избирателите", каза Местан. 

Той отбелязва специално 2 постановления на областния управител на Пловдив Розалин Петков, който е наложил на представители на ДПС глоба за виновно поведение в размер на 681 лв. Числото съвпада с годината на основането на българската държава.

"Този местен гаваз на властта ни казва: "Това е нашата страна, вие сте чужди елементи, ако искате да живеете тук ще се откажете от съкровеността си". Ние също сме синове на майка България, тя е наша родина. Със закони са се установявали и диктатури", каза Местан.

Местан специално изтъкна, че има предложение от Патриотичния фронт ползването на майчин език  да е престъпление от общ характер, и да се наказва с от 3 до 6 години затвор. "Дясното все повече се идентифицира с националпопулизма. Това е чиста проба неонацизъм, чиста проба фашизъм", заяви Местан.