СЛАВА АНАЧКОВА

Пациентите, страдащи от диабетна полиневропатия, може да останат без необходимото им лечение, защото медикаментите, които контролират състоянието им, ще бъдат спрени от реимбурсация. Пациентски организации и ендокринолози в страната алармираха, че Министерството на здравеопазването е задействало процедура по изключването на единствените два продукта, заплащани от Националната здравноосигурителна каса, което ще се отрази на над 15 хил. болни у нас.

Диабетнатата полиневропатия или т. нар. диабетно стъпало, е състояние, при което болните губят чувствителността на своите крайници, в резултат на което могат да ги наранят, без дори да усетят. В повечето случаи това предизвиква тежки инфекции, които сравнително бързо, но без всякаква болка, а раните прерастват в язви, засягащи дори костите. При най-тежките случаи се налага отстраняване на пръсти, а нерядко и на цялото ходило.

Оказа се, че драмата с лекарствата е факт от 3 април, но по необясними причини остава скрита за лекари и пациенти. Постфактум всички разбират, че заместник-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на здравната каса д-р Бойко Пенков е изпратил писмо до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти с предложение медикаментите, съдържащи алфа липоева киселина, да бъдат извадени от Позитивния лекарствен списък.

Основанието е появила се на пазара хранителна добавка със същата киселина в състава, която би могла да замени лекарствената терапия. Очаква се съветът от експерти да обяви решението си по казуса на 3 май.

Пациентите недоумяват как е възможно ресорното министерство да предлага доказали ефективността си медикаменти да бъдат заменени с хранителна добавка, която дори не подлежи на контрол от Изпълнителната агенция по лекарствата. Както е известно, производителите на този тип продукти само уведомяват Агенцията по храните, че пускат добавка на пазара, но никой не проверява дали съставът ѝ съответства на описаното съдържание на етикета. А това буди сериозно недоверие най-вече сред професионалните среди.

"Страхуваме се, че лекарите няма да изписват хранителната добавка и болните просто ще спрат да контролират състоянието си. А това ще доведе до все по-сериозни рани, не дай си Боже и до все повече ампутации на пръсти и цели крайници", коментира Мариана Александрова, председател на Сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром".

За да не се стига до подобни усложнения, пациентите сега приемат хапчета, които се реимбурсират от здравната каса със скромните 25% или около 8-9 лева. Остатъкът от близо 22 лв. е изцяло за сметка на болните. Ако наличните медикаменти отпаднат от позитивния лекарствен списък, терапията само на диабетната полиневропатия ще струва около 30 лв. месечно, дори с хранителната добавка.

"По-голямата част от пациентите са възрастни и неплатежоспособни, за които подобни разходи определено ще бъдат непосилни. Рискът да се откажат от лечение е много голям", сподели опасенията си ендокринологът на свободна практика д-р Веселка Генадиева.

Колегите ѝ са изчислили, че ако здравната каса престане да реимбурсира продуктите за поддържаща терапия в позитивната листа, ще спести не повече от 1,5 млн. лева. В същото време ще продължи да заплаща медикаментите за по-тежките стадии на болестта, което неминуемо ще вдигне разходите ѝ, защото се предполага, че повече пациенти ще стигат до усложнения. Парадоксът е, че в така създадената ситуация ампутацията се извършва по клинична пътека и се явява е напълно безплатна за болните.