На 22 април 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров е получил от ВСС шест тома допълнителни материали, касаещи служебната дейност на съдия Румяна Ченалова. Това съобщиха официално от държавното обвинение.

Тези материали ще бъдат обект на преценка за присъединяване към наказателните производства, които се водят срещу нея. Преценката ще се извърши от специализираното звено „Антикорупция“, пишат още от прокуратурата.

Най-вероятно става въпрос за нередностите в дейността й, които откри продължила около 2 месеца проверка от 12 членове на ВСС, за която Клуб Z вече писа. Тогава кадровиците на Темида излзоха с два извода: че е необходима пълна инвентаризация на всички дела, които е гледала - както в Търговското, така и в Наказателното отделение на СГС, и че част от материалите ще отидат в прокуратурата.

Ченалова е временно отстранена и обвиняема по два текста от НК - за престъпления по служба и създаване на документ с невярно съдържание. За магистрат от такъв ранг тя беше безпрецедентно обявена за общодържавно издирване миналата седмица, защото повече от месец и половина разследващият орган не успяваше да й предяви обвинението.

Съдийката сама се появи в сградата на ДАНС, а на среднощно заседание в четвъртък срещу петък СГС я пусна срещу 8000 лв. гаранция.

Тя оспорва размера на гаранцията, а прокуратурата иска да я върне в ареста. Софийският апелативен съд утре ще гледа казуса.