Цитат:

Бизнесът бе освободен от страха, но вероятността - реална или хипотетична - от реставрация на предишното мнозинство кара преобладаващата част от икономически активните субекти да се въздържат от инвестиции или от по-мащабно разгръщане на стопанската дейност“.

Като автор на тези думи е цитиран министър-председателят Пламен Орешарски. След двудневния семинар на управляващите в Боровец премиерът така е обяснил защо инвестициите продължават да не идват в България. Въпреки вече десетмесечните усилия на кабинета.

Превод:

Бизнесът има много пари, ама си ги държи в чекмеджетата от страх да не се върне Бойко Борисов на власт“.

Уточнение:

Няма данни някъде в района на Боровец да са извършвани разкопки, но това още повече засилва мистерията – откъде управляващите успяха да изкопаят точно това обяснение. Досега винаги бяха обвинявани предишните, които и да са те. От време навреме и чуждите, под формата на „световната криза“ или „международното положение“. Но бъдещите...

Когато през лятото на 2009 г. в Министерството на финансите Пламен Орешарски предаваше властта на Симеон Дянков, той му подари плик с надпис „За новия от стария министър“. Вътре в плика имаше три по-малки плика. Знаете вица – като види зор, министърът трябва да отворя пликовете един по един – в първия пише „Обвини предишните“, във втория - „Направи реформи“, в третия - „Приготви три плика“.

Пламен Орешарски успя да промени дори класическия виц – при него се появява и четвърти плик, в който пише „Купи си стъклена сфера, предскажи кой ще управлява след теб и го обвини за всичко“.

На Боровец премиерът е казал и друго:

Създадената и нагнетявана политическа нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата“.

Трудно може човек да не се съгласи. Разминаването е само по въпроса Кой? създава и нагнетява политическа нестабилност.