Основните принципи за развитие на газовия интерконектор Гърция – България бяха подписани днес от акционерите, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката. Днес България бе домакин на първата среща на Работната група на високо равнище и на експертната работна група за т.нар. Вертикален газов коридор по инициатива на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Вертикалният газов коридор" е съвместна инициатива между България, Гърция и Румъния, която предвижда свързване на газовите инфраструктури на трите държави.

"Газовата карта на Югоизточна Европа се променя. В този процес ние работим активно, за да сме готови за всички възможни сценарии - транспортирането на газ в различни посоки и получаване на газ от различни източници, включително и местен добив. Често говорим за диверсификация и независимост. Ако няма свързаност между съседните държави, тези понятия са празни. Нужни са ни споразумения и договорености за транзит на газ". Това каза в рамките на срещата вицепремиерът Томислав Дончев.

Одобрен бе и бюджетът на компанията за 2015 г., който възлиза на 10 млн. евро. По думите на министър Петкова постигнатият днес напредък позволява строителните дейности по интерконектора да започнат през март 2016 г., а тръбата да бъде изградена до 2018 г. 

Изграждането на необходимата инфраструктура в рамките на „Вертикалния газов коридор“, свързващ Гърция, България и Румъния ще осигури непрекъснати двупосочни доставки. По-доброто регионално сътрудничество между страните ще гарантира сигурността на газовите доставки и ще даде възможност за по-лесен достъп до финансиране на проектите от общ интерес.