Прокуратурата претендира, че по Ченалова е фалшифицирала протокол по дело на “ОЕТ-Обединени енергийни търговци” срещу НЕК за надплатени суми. Допускайки допълнителни 3 фактури на ОЕТ, е спомогнала искът от над 6 млн. да нарасне на около 10 млн. лв

Самата Ченалова се защити, че искът още не е нараснал (въпросното дело още не е приключило).

Тя самата обвини държавното обвинение в непознаване на гражданския процес и за пореден път обяви, че целта е да бъде демонизирана. Ченалова каза, че няма как користно да допусне фактури, като фактурите се издават от НЕК, а за ищеца са важни платежните нареждания, които удостоверяват, че ОЕТ са превели въпросните суми.

Тя претендира, че законно е поправила чисто терминологична грешка около месец след заседанието, защото именно в делото погрешно е произнесла думите фактури, а не преводни нареждания.

На това прокурор Клементина Паничева отбеляза, че двете изобщо не звучат сходно. 

Отстранената съдийка не се съгласи и с определението, че е имала лошо процесуално поведение. И тя, и защитниците й поискаха да бъде освободена без никаква гаранция или като алтернатива - поне сумата да бъде намалена. Брат й Станимир Ченалов, който я защитава, каза, че бидейки отстранена, тя няма доходи за такава висока гаранция, а целта на мярката не е да става става тегоба за близките и познатите й. 

Пред Клуб Z Ченалова каза, че вчера за пръв път са й дали достъп и е отделила целия следобед да си припомни делото, което е 12 тома и по което има 74 платежни нарждания. Тя каза, че в кариерата си е изгледала общо 1000 търговски дела и няма как да помни това, което се води от 2012 г..

По отношение на факта, че в обвинението към нея има показания, че е била на яхта с шефовете на ОЕТ, тя обясни, че от една страна е странно да ходи на яхта през ноември 2014 г. и от друга - тогава вече делото би трябвало да е било решено, защото намесата й в протокола е от 22 април 2014 г.

Тя буквално обяви, че се заклева, че на никаква яхта не е ходила.

Ако имах епилепсия, можеше да умра от толкова присвятквания, каза Ченалова по повод снимащите я фотографи.