Сигнал за фалшификация на съдебни документи - това е реакцията на Яне Янев след загубените дела срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. "Борецът срещу корупцията" трябва да плати 10 000 лева за репликата си, че Овчаров е бил "част от организирана престъпна група и част от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода", която съдът прецени като клевета.

Графологична експертиза обаче доказвала, че различен човек е подписал мотивите и присъдата на едно от делата, които Овчаров е спечелил срещу съветника на премиера.

"В моята дългогодишна практика става въпрос за уникален, безпрецедентен случай. Няма такова нещо в историята на българската съдебна власт. Подмяна на присъда и на мотиви. Фалшифициране на подпис на магистрат," разказа адвокатът на лидерът на РЗС Емил Василев.

Според него, за да се разбере сериозността на случая, той трябвало да се сравни с този на съдия Ченалова:

"Съдия Ченалова беше задържана и разкарвана с белезници, за да я види целият български народ, заради това че е дописала протокол от съдебно заседание. В случая говорим за нещо, което е в пъти по-тежко нарушение."

Експертизата обаче установява само, че двата подписа са различни, а не дали принадлежат или не на съдия Силвия Цепова.

Двата подписа имат 14 разлики, твърди експертът,
съгражданин на Яне Янев от Сандански.

"Един от двата вероятно е на съдия Цепова. Другият на кой е обаче трябва да отговори съдия Цепова в рамките на  наказателно производство на документно престъпление," обясни Василев.

Янев и Василев подчертаха, че не обвиняват Цепова, че е фалшифицирала подписа, но отбелязаха, че тя няма как да не е знаела за тази фалшификация. Адвокатът обясни, че имал информация как съдии с възможности плащали на адвокатски кантори да им пишат мотивите, което може да е довело до фалшификацията на документите:

"Тоест, тук има артисти в съда."

На въпрос каква би била причината за фалшифициране на подписа на присъдата или мотивите, Янев и Василев първоначално нямаха ясен отговор.

"Тук става въпрос за една невероятна наглост. Тези хора се смятат за абсолютно недосегаеми и над всичко. Това е човешката наглост в най-чистата й форма," заяви развълнувано Василев.

На уточняващ въпрос дали това означава, че фалшификацията е извършена само като израз на арогантност и за удоволствие, адвокатът каза:

"То е ясно, че енергийната мафия контролират нещата. Работи се в полза на Румен Овчаров", но не обясни каква полза би донесла това на бившият енергиен министър.

Вторият документ е секретна докладна записка от шефа на Национална следствена служба Ангел Александров от 2007 г. Той е сезирал главния прокурор за това, че Румен Овчаров му е оказвал натиск от позицията си на енергиен министър тогава, за да наруши и да не изпълни служебните си задължения във връзка с наказателно преследване на бизнесмени от енергийния сектор.

Ето какво разказва директорът на НСлС за контактите си с Овчаров.

Този скандал стана причина Румен Овчаров да подаде оставка тогава.

Друг интересен факт в документа е споменаването на депутата от ДПС Делян Пеевски в края на доклада. Александров се впечатлил от него като "човек с нестандартно мислене" и отбелязва, че благодарение на неговата концепция, "може би за пръв път от години насам Държавният резерв ще отчете печалби".

Мнението на Александров за Пеевски.

За финал Василев и Янев съобщиха и последното им откритие - "съпружеска връзка" на техния случай с КТБ:

"Оказва се, че съпруга на съдия Силвия Цепова е съдружник в правната кантора, която е обслужвала КТБ преди изпадането й в несъстоятелност и дори шефът на тази кантора, ако направите една справка, ще видите, че е бил член и на надзорния съвет на КТБ."

Яне Янев обеща всички документи да са при главния прокурор до края на седмицата и обобщи темата така:

"В крайна сметка докъде се стигна - намери се магистрат, на който енергийната мафия може да въздейства, така че друг да му разписва неговите решения. Изводът е, че енергийната мафия може да се записва вместо съдия. И как човек при това състояние да се бори срещу корупцията?"