Депутати от управляващите партии, които са членове на парламентарната комисия по култура, излязоха днес с позиция в защита на ресорния министър Вежди Рашидов.

Според председателя Полина Карастоянова (Патриотичен фронт), Красимир Велчев (ГЕРБ), Борислав Миланов (Реформаторски блок) и Петър Кадиев (АБВ) Рашидов е атакуван не от друг, а от "кръгове на фирми" и "бивши служби". Т.е. недоволството от него не би следвало да е породено от изказванията му по адрес на напусналите хора "Йоан Кукузел Ангелогласният" певци.

Изявление от името на комисията направиха в Народното събрание председателката й Полина Карастоянова и Велчев. Двамата не дадоха възможност на журналистите за въпроси. 

Ето как виждат спора, породил се покрай изложбата на трайкийските ни съкровища в "Лувър", представителите на управляващото мнозинство в комисията по култура:

Полина Карастоянова:

"Днес ние, от комисията по културата и медиите, бихме искали да изразим от името на всички колеги от нашата комисия нашето уважение и институционална подкрепа към министъра на културата Вежди Рашидов. Бихме искали ясно да прозвучи нашата оценка за изключителния успех, който България има с откриването на изложбата "Тракийските царе в Лувъра", с не по-малко значимото събитие в рамките на миналата седмица - концертът в парижката катедрала "Нотр дам дьо Пари" на хора "Йоан Кокузел".

Оценяваме събитията, оценяваме откриването на изложбата в Лувъра и концерта в "Нотр дам дьо Пари" като изключителни не само за България пред лицето на културна Европа и на Франция. Оценяваме тези събития като изключителни, защото България е лицето на културна Европа. България е на световната културна сцена в главна роля и в този смисъл приносът и работа на министерството на културата и на министър Вежди Рашидов са значителни и имат своето място и ние тук днес бихме искали да изразим още един път нашата подкрепа и нашето уважение.

Бихме искали също да стане ясно, че освен институционалната работа в средите на културата в творческите среди, има голямо значение мястото на твореца, на таланта и мястото на твореца и на таланта в международния културен свят. Министър Рашидов има своето запазено място в този свят.

Всички ние считаме, че големите успехи на България са резултат на всичките ни усилия. На усилията да имаме уважението към историята и към културата ни, усилията да ги запазим, да ги подкрепяме и съхраняваме, усилията да ги представим по най-добрия начин и да се отнасяме с уважение към това, което е наше богатство. Тракийските съкровища в Лувъра, концертът в парижката катедрала "Нотр Дам дьо Пари" е успех и гордост за всеки един от тези творци, които са ги създали, успех и гордост за всеки един от нас като българин. Всичко това заслужава нашето уважение и подкрепа.

Господин Вежди Рашидов като министър на културата започна този процес, завърши го и по най-достойния начин представи България на международната културна сцена.

Позволете ми само да допълня нашето уважение и израз на признателност към работата на българските творци, които създават светлината в нашата духовна култура, а именно книгите, днес е Международният ден на книгата и авторските права, утвърден с решение на Генералната асамблея на ЮНЕСКО. Нашето уважение и поздравления."

Красимир Велчев:

"Заслугата на министъра на културата Вежди Рашидов за събитията в Париж е  безспорна. Но аз искам пред вас тук да подчертая нещо друго - има кръгове в България, кръгове на фирми, на бивши служби, които в последните години целят едно - да уронят авторитета на възможно повече институции в България, както и тези, които работят за тези институции, а държава, в която институциите нямат авторитет, не е държава, следва анархията.

И явно целта на тези хора е това, защото в условията на анархия те най-добре ще могат да се реализират и да постигнат своите цели за манипулиране в управлението на държавата. Не е честно да се използват медиите за толкова низки цели и за уронване на авторитета на хора, които са се доказали не само в България, а в целия свят. Вие сами видяхте кои хора присъстваха на откриването в Лувъра - хора, които, бих казал, че със своята дейност и спомоществувателство определят културата и развитието на културата не само във Франция."