"Европейският съюз ще мобилизира всичките си усилия, за да предотврати нови жертви в морето и да се справи с коренните причини на извънредната ситуация, пред която сме изправени, в сътрудничество с началните и транзитните страни". Това се казва в черновата на заключенията на започващата по-късно днес извънредна среща на върха на ЕС посветена на бежанската криза по южните му граници.

Лидерите се събират да търсят решения, след като близо 2 000 нелегални имигранти от Третия свят намериха смъртта си в Средиземно море от началото на тази година.

Заключителният документ изразява решимостта на държавите-членки да засилят морското си присъствие, да поведат битка срещу нелегалния трафик на хора (основно от Либия към Малта и Италия), да претодтвратяват нелегарните миграционни потоци и да засилят солидарността помежду си в приемането на бежанци.

"Предвид, че нестабилността на Либия създава идеална среда за престъпни дейности на трафиканти, ние активно ще подпомагаме всички водени от ООН усилия за възстановяване на правителствената власт в Либия", се казва в черновата. "Ние също ще увеличим усилията си по отношение на конфликтите и нестабилността като ключови фактори подтикващи миграцията, включително в Сирия".

Лидерите се ангажират най-малко да удвоят бюджетите на европейските операции за охрана на границите "Тритон" в Средиземно море и "Посейдон" в Егейско, като увеличат корабите, хеликоптерите и самолетите на тяхно разположение. Целта е в рамките на пълномощията на европейската гранична агенция ФРОНТЕКС те да могат да извършват и издирвателни и спасителни операции.

За борбата с нелегалния трафик на хора заключителният документ предвижда:

"-да се разбиват трафикантските мрежи, да се изправят извършителите пред правосъдието и да се отнемат средствата им чрез бързи действия на властите на държавите-членки в сътрудничество с ЕВРОПОЛ, ФРОНТЕКС, Европейското помощно бюро по убежището и ЕВРОДЖЪСТ (организацията за правно сътрудничество в рамките на ЕС - б.а.) както и чрез повече разузнавателно и полицейско сътрудничество с трети страни;

- да се предприемат системни усилия да се установяват, залавят и разрушават съдове, преди те да бъдат използвани от трафикантите. Приканва се върховният представител (ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини - б.а.) веднага да започне подготовка за възможна операция на Общата политика за сигурност и отбрана за тази цел, в съответствие с международното право;

-да се използва ЕВРОПОЛ, за да се открива и да се иска отстраняване на съдържание в интернет използвано от трафикантите да привличат мигранти и бежанци в съответствие с националните конституции".

Една от двете основни воюващи групировки, която сега контролира столицата на Либия Триполи, реагира остро, заплашвайки, че ще отговори със сила на евентуални европейски акции за залавяне и унищожаване на плавателни съдове по крайбрежието на страната. 

Мухамед ал Гирани, който е "външен министър" на групата сражаваща се срещу международно признатото правителство на Либия, заяви пред малтийски вестник, че е предлагал да сътрудничи в борбата с нелегалната миграция, но не му обърнали внимание.

"Не може просто да решите да удряте. Да речем, ударите даден обект. Откъде ще знаете, че не сте ударили невинно лице, рибар?", казва той в интервю  пред "Таймс ъв Малта". "Положихме всички усилия да накараме Европа да си сътрудничи с нас, за да се справим с нелегалната имиграция, но те все ни повтарят, че не сме международно признатото правителство. Сега не могат просто да решат да предприемат тази акция. Те трябва да говорят с нас".

Други мерки в заключителния документ включват работа със съседните на Либия страни - Тунис, Египет, Судан, Мали, Тунис и Нигер - да засилят охраната на своите граници и да пресекат трафика към либийска територия; програми за развитие в Северна Африка и в Африканския рог.

Заключенията призовават и за доброволно пренастаняване на 5 000 бежанци получили убежище в държавите от южното крайбрежие на Европа в други страни на ЕС.