Имигрантската вълна от мюсюлмани от Третия свят заплашва да наруши демографското равновесие в България, каза днес министър-председателят Бойко Борисов. 

Той коментира пред репортери темата на започналата днес извънредна среща на върха на ЕС свързана с бежанската криза по южните му граници.

„България има райони със смесено мюсюлманско население. Нямаме нищо против мюсюлманите. Но когато и отвънка дойдат мюсюлмани, рязко променят демографията на страната“, каза Борисов. 

Ако Европа блокира миграцията през Средиземно море, тя ще се насочи към сухопътните граници на България, предупреди той.

„В момента от другата страна чакат, службите ми казват, между един и два милиона бежанци.  Сто хиляди да влязат в България, ние сме приключили“, каза Борисов.

Европа трябва да нанесе силен и координиран удар по международните мрежи за нелегален трафик и да се заеме с политическите причини за миграцията в страните, които са нейни източници, посочи той.

Борисов се изказа в подкрепа на идея на италианския си колега Матео Ренци за бежански приемни центрове на териториите на съседните на Европа държави.Тяхната цел е още там да бъдат отсявани тези мигранти, които могат да получат право на убежище в ЕС.

„Ние трябва да направим така, че да помогнем на тези хора да си стоят по домовете“, каза премиерът. „Има огромен политически проблем. Там, където мина Арабската пролет, се разсипаха държавите... Ако не се намерят там трайни решения, това е като огромна водна вълна, която, където и да слагеш бентчета, тя винаги намира място да мине“.

„Колегите да се стегнат!“

Борисов заяви,че страната ни харчи големи за възможностите си средства, за да охранява външната граница на ЕС и се справя по-добре от стари държави-членки.

„Италия да не е под по-голям натиск от България? Ние трябва да мислим днес как на нас да се помогне, че сме сами на най-голямата сухопътна граница“, каза Борисов. „В морето пак е кораб, пак в морската шир сателитите го засичат. Я да дойдат на стотиците километри на нашата граница, да видят как се пази граница зимно време“.

„Проблемите, които имат в Италия, са много големи, но ние имаме още по-големи“, добави той.

Като такива той посочи липсата на договор за реадмисия с Турция и „един милион бежанци, които чакат на границите“. Премиерът каза, че има дни, в които българските граничари залавят по 300 нелегални мигранти. По думите му това не е по-малко отколкото в Италия или в Гърция.

„Вярно е, че ние сме малко по-корави, не сме толкова глезени колкото другите“, коментира Борисов. „България помага с това, че сама се справя, без да получава почти никаква помощ в момента...„Огромна помощ оказваме на ЕС. Просто колегите трябва да се стегнат, да работят по-добре“.

Според него, който може да прекарва нелегално пилешки бутчета или цигари, може да контрабандира и хора. С повече полицейска работа и координирани действия службите в Европа могат да се справят с мрежите за нелегален трафик, смята Борисов.

„Първата и основна задача на държавата е бой по контрабандата и каналите“, каза той.