Задавали ли сте си въпроса колко струва най-скъпата машина за кафе еспресо? Няколко хилядарки за продукт на швейцарската марка Jura или италианската La Marzocco, или 20-те хиляди евро за хромирания лукс и ръчната изработка на Speedster на холандската van der Westen?

На космическо разстояние сте от правилния отговор.

Американската космическа агенция НАСА е похарчила $56 млн., колкото струва един полет на ракетата Cignus, за да изпрати с нея на борда на Международната космическа станция кафемашината ISSPresso, разработена от италианските компании Lavazza и Argotec. Все пак, освен с кафеварката, товарната капсула е била заредена и с хранителни продукти за 6-членния екип на станцията.

Еспресото в космоса се пие от пликче.

В пиенето на кафе в Космоса няма нищо романтично. Приличащата на микровълнова печка машина използва капсули за кафе Lavazza. Но за да се получи напитката, в долната ѝ част се слага пликче с вода, а в горната - празно, което се пълни с готовото кафе. Както се досещате, заради безтегловността еспресото няма как да се налее в чаша, а трябва да се смуче от пликчето, или евентуално, да се лови с уста, докато плува в безтегловното пространство.

Цената на самия проект ISSPresso не е обявена, но на двете италиански фирми им е отнело около 6 години, за да проектират машината. В Космоса нищо не е евтино.