Управляващите готвят чисто политическа чистка в Комисията за защита на потребителите. Това заяви за Клуб Z председателят на ведомството Веселин Златев. В парламента вече е внасен проект за промени в Закона за защита на потребителите на червения депутат Румен Гечев, с който тя става изпълнителна агенция към икономическото министерство.

"За съжаление планът на управляващото мнозинство е да се принизи рангът на комисията и реално тя да не може да си върши работата", каза Веселин Златев.

Според него за ведомството е подготвен същият сценарий като в Сметната палата.

"Искат да ни сменят с политически приемливи лица, а аз все пак съм сред основателите на ГЕРБ", каза той. Златев е председател на КЗП от 2011 г. и е назначен с 5-годишен мандат. В Сметната палата също е в ход смяна на екипа. Там отстраняването на проф. Валери Димитров също се прави със законодателна промяна.

Според Златев в случай че КЗП бъде преобразувана в агенция, тя няма да може да изпълнява контролни функции. Това противоречи както на българското законодателство, така и на европейските практики, добави председателят на комисията.