Европейският съюз утроява бюджета на граничната си операция "Тритон" в Средиземно море и държавите членки предоставят допълнителни кораби, вертолети и самолети за нея.

Това съобщиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след извънредна среща на върха на ЕС посветена на миграцията днес.

Решението идва след потъването на кораб с бежанци между Либия и Италия, в което се удавиха 800 души. С тях загиналите в нелегалния трафик на хора в морето се приближиха до 2 000.

"Европа не е причинила тази трагедия", каза Туск. "Но  това не значи, че можем да сме безразлични. Изправени сме пред трудно лято и трябва да сме готови да действаме".

Държавните и правителствените лидери възложиха на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини да подготви операция за залавяне и унищожаване на плавателни съдове използвани от трафикантите на хора в рамките на общата европейска политика за сигурност и отбрана.

"Естествено това ще бъде в рамките на европейското право и спазването на човешките права", каза Туск.

Лидерите се споразумяха да започнат пилотен проект за доброволно пренастаняване на поне 5 000 имигранти получили право на убежище от страните по южното крайбрежие на ЕС в други негови държави.

ЕС ще работи със съседните на Либия държави да засилят охраната на границите си, реши още срещата. Целта е да ограничат потока от мигранти, които преминават през разкъсваната от вътрешен конфликт северноафриканска страна на път към Европа.

Мандатът на "Тритон" остава непромен. Тя е операция за охрана на европейските граници в 30-милната крайбрежна зона. Това обаче не ограничава екипите в нея да извършват издирвателни или спасителни действия в международни води, ако получат сигнал за бедстващи съдове, казаха Туск и Юнкер.