Приемаме формулировката "масово изтребление" на арменците вместо "геноцид". Това каза премиерът Бойко Борисов, който специално дойде в парламента. От думите на премиера стана ясно, че ако се използва думата "геноцид" , е възможно проблемите, които имаме с Турция, да се задълбочат.

Борисов дойде извънредно в парламента, където вече няколко часа продължават дебатите около приемане на решение, с което България да признае арменския геноцид. Премиерът се отклони от маршрута си, който днес включва пътуване до Румъния за съвместно правителствено заседание. Той изрази подкрепата си за предлаганата от ГЕРБ смяна на формулировката от "геноцид" на по-слабото като символ "масово изтребление".

"Не можем да направим по-различно от това да признаем масово изтребление", посочи Борисов. И допълни: "Винаги сме отчитали това, че на границата с Турция има проблеми".

Като пример за един такъв проблем премиерът даде износът на месо. Приближени до Борисов обаче споделиха пред Клуб Z, че най-голямото притеснение на кабинета е свързано с бежанската вълна, която може да се отприщи към границата ни с Турция. Както е известно, южната ни съседна прие около 2 милиона души, бягащи от войната в Сирия.

Между България и Турция от години висят и други неразрешени проблеми - като наводненията в Одринско, заради които двете страни отдавна говорят, че искат да бъде построен язовир на границата. Но не могат да се разберат от коя страна да е съоръжението. Проблем е и радио заглушаването в областите около браздата.