С протокол на здравния министър Петър Москов от вчера, 23 април, д-р Дечо Дечев е освободен от Съвета на директорите на университетската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски", съобщиха от ведомството. Решението не е провокирано от нарушения в лечебното заведение и не е свързано с неизпълнение на служебни ангажименти, а е част от процеса по сливане на болници и основната му цел е да оптимизира административното управление на новата структура.

Преди броени дни Министерството на здравеопазването обяви, че възнамерява да обедини "Св. Иван Рилски" с болница "Александровска", а Детската онкохематология да стане част от "Царица Йоана – ИСУЛ". Предвижда се също всички психични, кожни и онкологични центрове да се влеят в близките до тях държавни клиники.

"В момента МЗ анализира всички възможности за оптимизиране на административните апарати. Навсякъде, където може да се намали административната тежест от управлението на болници – това ще бъде направено", съобщават още от пресцентъра на министерството. 

По данни на здравното ведомство "Св. Иван Рилски" е едно от малкото лечебни заведения у нас без дългове. За шеста поредна година университетската болница е с положителен финансов резултат, а от тази година успя да разкрие и няколко нови дейности в областта на онкологията, хематологията и хирургията.

"Министерството на здравеопазването е принципал и има пълното право да ме освободи, когато пожелае. Така е записано и в трудовия ми договор", коментира освобождаването си от длъжност д-р Дечо Дечев, след като разбра от медиите за решението на министъра. "Ако мотивът е, че е започнало сливане, би трябвало същата процедура да е и към другото дружество, с което е сливането. Освен ако официално не потвърдят, че другият директор поема тази структура, но тя все още не е факт", допълва бившият директор в коментар пред zdrave.net.

В случай че министерството спре с промените до тук, управлението на обединените лечебни заведения вероятно ще бъде поето от директора на болница "Александровска" доц. Костадин Ангелов. В противен случай той също ще бъде освободен от поста си, а ръководството на новата структура ще бъде поверено на посочено от здравния министър лице.