Поетът Федерико Гарсия Лорка е бил арестуван и екзекутиран по заповед на крайнодесните военни власти в Гранада, става ясно от новооповестен документ, който хвърля светлина върху смъртта на една от знаковите жертви на Гражданската война в Испания.

Докладът е писан през 1965 г. в централното полицейско управление в Гранада и е първото признание от официален източник от времето на Франко за участието на режима в смъртта на поета през 1936 г., пише „Гардиън“.

Обстоятелствата около убийството на Лорка и местонахождението на тлените му останки продължават да са една от големите мистерии в новата история на Испания. До момента се смяташе, но не бе потвърдено, че роденият в Гранада поет е бил екзекутиран от военния режим заедно с други трима души.

Документът е свързан с разследване на смъртта на Гарсия Лорка от френската писателка Марсел Оклер през 1960 г. Тогава нейните искания за информация от официалните власти се лутат между няколко министри в правителството, които не са сигурни как да отговорят. В крайна сметка е решено да се изиска от полицията в Гранада да напише доклада – около 29 години след смъртта на Лорка.

Документът от тогава открива, че поетът е бил преследван за своите възгледи, представящи го като „социалист и масон“ и, „според слухове – като човек с хомосексуални и ненормални практики“. След като полицията провела две претърсвания в жилището му в Гранада, той се скрил в дома на свой приятел.

През август 1936 г., само месец след избухването на гражданската война, полицията обградила къщата, където се крие Гарсия Лорка, докато негови приятели опитвали да попречат на задържането му. Той все пак бил арестуван и отведен с кола до зона, близо до район, наричан Фуенте Гранде, заедно с още един задържан, се казва в доклада.

Екзекуцията била изпълнена незабавно след „самопризнания“ и тялото било погребано в плитък гроб в дерето в същата местност. Документът не дава подробности за съдържанието на самопризнанията на поета.

От 2009 г. насам са правени няколко опита да се открие гроба на Гарсия Лорка, но изследователите имат съвсем скромен успех.

Сегашният доклад отбелязва значително отклонение от посоката, която властта на генерал Франко заема по отношение на смъртта на Лорка. Диктаторът е заявявал, че обвиненията, че носи отговорност за убийството на поета, са пропаганда. „Писателят е починал след присъединяването си към бунтовниците. Това са естествени инциденти в една война“, казва Франко.

Биографът на Гарсия Лорка, Иън Гибсън, заяви пред „Ел Паис“, че е много важно да се отчете значимостта на документа от 1965 г. „До смъртта на Франко убийството на Лорка продължава да е проблем за режима“, каза той.

С този доклад няма място за спекулации за участието на диктатурата в убийството. „Той показва, че Гарсия Лорка не е застрелян на улицата, а е бил отведен от правителството, за да бъде убит. Това се признава от самите власти“, коментира Гибсън.

площад "Славейков"