Персоналът на многопрофилната болница "Св. Иван Рилски" не желае да става част от екипа на "Александровска", стана ясно по време на спонтанен протест в двора на лечебното заведение.

Часове след като Министерството на здравеопазването обяви, че освобождава директора на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев по повод планираното сливане с "Александровска", лекари и медицински сестри прекъснаха работата си за около час, за да изразят несъгласието си с взетото решение. Персоналът дори е подготвил подписка, която ще бъде изпратена на здравния министър Петър Москов и на премиера Бойко Борисов.

"От една седмица чуваме, че искат да ни обединят с „Александровска“ болница. Това не може да се случи, защото те имат около 10 млн. задължения, а нашата болница няма един лев задължения за седем години. Имаме апаратура, която е на световно ниво в здравеопазването, висококвалифициран персонал. За три месеца открихме четири нови отделения", коментираха пред БНР представители на синдиката "Подкрепа" към лечебното заведение.

Персоналът се обяви твърдо против освобождаването на своя директор и е решен да продължи протестните действия, докато не получи обяснение защо се уволнява един толкова успешен директор. За целта дори е създадена стройна организация, която да не нарушава работния процес и да не се отразява на пациентите.

"Ще бъдем тук всеки ден по едно и също време, в извънработно време за първата и втората смяна преди постъпване", обясниха протестиращите доктори и увериха, че извън отделенията ще излизат единствено свободните екипи.