Организационният комитет на световното по футбол в Катар през 2022 г. показа проект на петия си стадион - "Ал Раян". Арената ще има капацитет от 40 000 зрители и трябва да бъде завършена в началото на 2019 г. Стадионът ще се издига на "вратата за пустинята" и ще е част от цял комплекс с джамия, закрит аквапарк, атлетическа писта, терени за крикет и хокей на трева, тенис кортове, съоръжения за други спортове, медицински център, голям мол и т.н.

Проектът е дело на английска архитектурна фирма. Структурата е заимствана от формата на пясъчните дюни. Най-важното, което вълнува запалянковците: "Ал Раян" ще е с климатична система, която ще поддържа 24-28 градуса по Целзий на трибуните. Тя ще работи и по коридорите, асансьорите... Там ще се играят двубои от първата фаза и четвъртфиналите.

Темата за климатиците на стадионите за мондиала в Катар е особено коментирана в медиите. Катарците сами си го направиха, тъй като в началото обещаха гигантски системи за охлаждане, после се отметнаха, понеже било много скъпо. Сега пак се връщат към първоначалната си идея. Явно до началото на форума всичко ще е предпоследно.

Така е, например, с проекта за изграждане на 12 нови стадиона, на които да се играят мачовете. Според източници от ФИФА това вече няма как да се случи. Твърди се, че световната футболна централа сама ще принуди Катар да направи осем. Толкова е минимума, за да може шампионатът да започне. Във ФИФА не искат да рискуват с ходене по мъките, както бе с оказалата се на глинени крака гигантомания покрай бразилския мондиал.

Така трябва да изглежда целият комплекс около стадиона

След световното капацитета на "Ал Раян" ще бъде намален наполовина. Това е цената арената да остане и да не продължи да работи на загуба. Както е известно, мондиалът в Катар ще е първия зимен. Първенството ще започне през ноември и ще приключи седмица преди Коледа.

"Ал Раян" отвътре