Няколко хиляди, десетки хиляди или стотици хиляди клика? Телевизионен рейтинг или допълнителни читатели на вестниците?

Това ли е печалбата от публикуването на снимките и видеото от онова нечувано и необяснимо зверство, извършено от акушерка в частна болница. Вчера Асоциацията на европейските журналисти-България заедно с Национална мрежа за децата излязоха с декларация по темата.

Приехме я за сведение, защото засяга проблеми на нашата си гилдия - чисто професионални и етични. А и за миг не сме били изкушени като медия дали да го пуснем.

Ден по-късно лошите примери, за които се говори в декларацията не само, че не намаляха, но и се увеличиха лавинообразно. Затова е добре текстът да се прочете и осмисли от повече хора.

За отразяването на тази трагедия вече е късно. Въпросът е за следващата.

Ето пълният текст на декларацията: 

Асоциацията на европейските журналисти-България и Национална мрежа за децата осъждат сензационния начин, по който медии съобщават за потресаващия случай на насилие срещу новородено и разкриването на неговата самоличност.Намираме за крайно смущаващо публикуването в средствата за масова информация на кадри от охранителните видеокамери в болницата, особено в комбинация със заглавия като “Акушерка смаза от бой бебе (Ексклузивни снимки)”.

Припомняме, че Етичният кодекс на българските медии съдържа ангажимент журналистите да не засилват мъката на близките на жертвите на престъпления. Същият кодекс обръща специално внимание и на правата на децата. Неговият чл. 2.4.4. гласи “Няма да разкриваме самоличността на деца, попаднали в беда или засегнати от престъпления”.

Съгласно Закона за закрила на детето разкриването на данни за дете, жертва на насилие, не може да става без съгласието на неговите родители или законни представители. Съмняваме се, че такова съгласие е било потърсено, преди публикуването на кадрите.

Наличието на обществен интерес не сваля отговорността на медиите на първо място да поставят интересите на детето и на близките му, пострадали от престъпление и да предават информацията, с която разполагат, едва след като са се убедили, че няма да засилят мъката им.