Предизборното преселение вече започна. Масово хора сменят адресните си регистрации, показа репортаж на Нова телевизия в област Монтана.

Въпреки сериозния демографски срив този край на България привлича нови заселници. Само за последните два месеца в малките населени места на общината са се регистрирали по настоящ адрес 653 души или това са две средно големи села в Северозапада. 

В село Сумер са избрали да живеят близо 90 души. Оказа се, че възрастни хора са приютили в дома си 10 жени, мъже и две деца.  

Александра Димитрова от селото каза пред тв екипа, че при нея живеят 8 души, но не можа да си спомни имената им.  По закон, Александра трябва да осигури по 12 квадрата на всеки новодомец. 

В друга къща, която видимо е необитаема, наскоро са се регистрирали три жени и двама мъже. Съседът Иван Прендов е виждал само собственика на къщата, който идвал през почивните дни.

"20 души дойдоха тук под строй и се регистрираха, на 15 април съм регистрирал осем души, от които четири са на един адрес, а другите четири са на друг", разказа кметът на селото Любомир Манов.

Ако кметските избори са на 25 октомври всички тези 10 мъже и жени ще имат шест месеца уседналост в селото. Това ще означава, че те ще могат да гласуват там за кмет, независимо дали местните са съгласни или не.

В друго монтанското село Студено буче се очаква в последния момент да се регистрират над 50 души. Камерата обаче ги плаши. Все пак в кметството  молба за прехвърляне си подават майка и син.

Масово регистриране по настоящ адрес има и в село Крапчене - над 150 души при постоянно живеещи 240. В Липен при 260 души население новорегистрираните са над 70. Близо 70 са и желаещите да живеят в село Вирове.