Шефовете на Митниците, НАП, МВР, ДАНС, ГДБОП и прокуратурата всяка сряда се събират при министър-председателя Бойко Борисов. Това каза директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов тази сутрин пред Нова тв. В резултат за първите 3 месеца приходите от акциз са нараснали с около 120 млн. лв., заяви той.

Танов, загубил сте си чувството за хумор... Танов, защо влязохте в насрещното... Танов, с колко карате... Танов, елате тука, нищо не са хванали до момента...

Тв водещата Диана Найденова здраво изпоти генерала при съвместното им пътуване с камера до ГКПП-Калотина. До степен, че той наистина за момент влезе в насрещното движение, после не спря на полицай, а накрая си призна, че често нарушава правилата за движение на пътя.

Митничар № 1 обаче използва случая да каже, че за 4 месеца ще изпълнят това, което е заложено като разлика в бюджета между 2014 и 2015 г., а до края на годината се надява да надвнесат в хазната 300-400 млн. При заложен ръст на приходите около 4 %, той ще е около 17 %, каза още той.

"И това не се дължи на силно развитие на икономиката или по-благоприятна среда, напротв – нефтът е на по-малко от половината от цената от м.г.", добави Танов, според когото при предишното правителство, за да не се събират приходи, явно не е имало желание.

По повод на заловената на ГКПП-Капитан Андреево група от 12 митничари и 3-ма гранични полицаи шефът на митниците каза, че за него това е организирана престъпна група с международно участие. Той повтори вече известното - че 18 тира с цигари са минали само за 2 месеца, като изобщо не са прекарвани през митницата, но добави, че остатъкът от "стока" трябва да е или в чужбина или в складове в страната. Той изрази надежда, че ударите могат да продължат, но това не е дейност само на Агенция "Митници", а е работа на спецслужбите.

"Аз съм началник на едно от звената, което е пробито", призна бившият шеф на ГДБОП, който за втори път оглавява митниците.

После допълни, че за последните 5 г. резултатите от тримесечието са най-добрите по отношение на акциза от цигари и че дори на черния пазар "има недостиг, а на моменти липса" на контрабандни папироси. Последното предизвика смях у водещата, която припомни, че е от Хасково и там просто искаш "солени неща" и ти дават цигари без бандерол.

"В момента, в който влязоха специализираните екипи, пазарите се изчерпаха. Което говори, че голяма част от контрабандният пазар е задоволен от нелегално производство на български марки цигари. Български марки, които се предлагат без бандерол", каза Танов по отношение на родните производители.

Найденова пък цитира изследвания, че всяка втора цигара у нас е нередовна. Той опонира, че според анализите на митниците това били едва 5 % от пазара. "Вие сте за орден Стара планина", отговори му водещата.

Репортажът завърши на ГКПП-Калотина, където Найденова разпитваше шофьори дали им искат подкупи. Тя завърза диалог  и с началник смяната на българо-сръбското ГКПП:

- Добре ли живеете с митничарска заплата?
- Не бих казал.
- Защо работите тази работа тогава?
- Защото е престижна...