ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

АБВ очаквано избра за лидер  предишния си председател Георги Първанов. Общият брой на членовете и симпатизантите, които са се включили във вота е 27 471 души. За Първанов вот са дали 10 748 членове (93,57 %) и 14 745 симпатизанти (92,24 %).

Официалните резултати бяха съобщени на Националната конференция на АБВ, която се провежда в НДК в столицата. Броенето на бюлетините е продължило цялата нощ, но пък и никой не очакваше изненади при избора.

Делегати на конгреса издадоха пред наш репортер, че при предварителните обсъждания преди националното съвещание са станали ясни някои "опорни точки" за бъдещето на АБВ в управлението. На първо място президентът Първанов смятал, че партията не трябва да напуска властта, тъй като вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин вършел работа "като за петима министри". Първанов обмислял и да поиска ремонт в кабинета в ресорите енергетика, икономика, външна политика и отбрана, т.е. смяна на титулярите в тези ведомства Теменужка Петкова, Божидар Лукарски, Даниел Митов и Николай Ненчев.

Вотът за лидер на АБВ се проведе вчера като на национални избори - всеки можеше да гласува по местоживеене, включително и по електронен път. 

Изборът бе между трима кандидати - преизбраният председател в оставка, бивш президент и създател на формацията Георги Първанов, шефът на партийната структура в Русе Стелиян Стефанов и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

До оставката на Първанов се стигна след подкрепата на депутатите му за ратификацията на заем от 16 млрд. лева. Ето какво коментира тогава бившият президент:

„На парламентарната група вярвам. Това, че някой е изкривил информацията, че не е довел докрай изпълнението на политическия съвет - е друга история. Трябва да тълкувате моята оставка като протест към онова, което става в парламента изобщо. Беше одобрен един дълг, в който както се видя има надписани числа, не е добре структуриран - това го призна самият министър Горанов, и го призна на финала на едно продължително обсъждане, вместо да извадим разчетите, да направим сметките и да покажем нещо, което е изпълнимо, за да можем да успокоим хората".