Скандал избухна в парламентарната комисия по образование, която трети ден провежда изнесено заседание в Костенец, предаде БНР. БСП излезе с позиция, според която с приетите на второ четене текстове от проектозакона за предучилищното и училищното образование помощните училища у нас ще престанат да съществуват. По време на заседанието е било отхвърлено предложението на депутатите от левицата тези училища да се запазят и модернизират.

От ГЕРБ определиха твърденията на БСП като манипулация и опит за създаване на напрежение сред гилдията. Според Галя Захариева, депутат от ГЕРБ и член на комисията, целта е всяко дете и ученик да получат в детската градина и училището всяка подкрепа и грижа, от които имат нужда. Там ще работят екип от специалисти, психолози, които заедно с педагогическия колектив на училището или детската градина, с родителите ще гарантират необходимата подкрепа.

"На следващо ниво в различните центрове, които предлагаме да съществуват, наречени Центрове за подкрепа за личностно развитие, ще се осигурява допълнителната подкрепа, от която децата имат нужда в зависимост от своята различност и специалност. Обучението, подкрепата и грижата за децата и учениците с тежка и дълбока умствена изостаналост или с множество увреждания ще се осигурява в Центровете за специална образователна подкрепа, като всички предложения, които сме внесли между първо и второ четене за преобразуването на помощните училища в тези специални центрове за образователна подкрепа, са съгласувани и със Сдружението на специалните педагози", заяви Захариева пред "Хоризонт".

Математическите и природоматематическите гимназии все пак ще могат да приемат ученици след 5-и клас, решиха още депутатите от образователната комисия. В средата на седмицата тази възможност отпадна, след като БСП не подкрепи идеята, но сега народните представители прегласуваха текстовете от проектозакона за предучилищното и училищното образование.