Европейският съюз ще изпрати в Украйна мисия, която да оцени възможностите за укреправето на сигурността на страната, реформите и приложението на споразумението на асоцииране и свободна търговия с ЕС. Това съобщи днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща на върха ЕС-Украйна в Киев, в която участваха президентът на страната Петро Порошенко и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Нашата дискусия за мироопазваща мисия е реалистична. Днес е невъзможно да изпратим военна мисия", каза Туск на пресконференция след разговорите. Той напомни, че ЕС вече има мисия подпомагаща реформите в украинския сектор на сигурността в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС. "В допълнение ние искаме да изпратим оценителна цивилна мисия да проучи възможностите за повече дейности в рамките на ОПСО".

Туск и Юнкер подчертаха, че ЕС ще продължава да настоява за пълното приложение на споразумението за прекратяването на огъня от Минск като единствен път за политическо решение на конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в източна Украйна. Заедно с това те потвърдиха, че ЕС няма да се спре да наложи нови санкции на Русия, ако тя не изпълнява ангажиментите си по споразумението. Туск подчерта, че наблюдателите на Организацията за сигурост и сътрудничество в Европа не могат да проверят дали тежките оръжия се изтеглят от зоната на конфликта, тъй както предвижда споразумението и цитира информации, според които Русия съсредоточава там отново войски и бойна техника.

"Европа е решена  да действа, вкрючително със санкции, ако Минското споразумение не бъде напълно приложено", каза Туск. Той уточни, че на срещата не са обсъждани "червени линии", след които се очаква нова европейска реакция или хипотетични сценарии за агресия. "Нашата работа е да предотвратим опасносттта от нови агресивни стъпки".

Той подчерта, че ЕС продължава да бъде обединен в покрепа на санкциите срещу Русия.

"За мене е цел да пазим Европа единна. Това не е лесна работа, както можете да си представите", каза Туск.

Юнкер посочи, че за ЕС Украйна е "приятелска", а не "неутрална" страна, но че въпросът за евентуалното ѝ членство в ЕС все още не е на дневен ред. И двамата европейски лидери подчертаха, че на властите в Киев предстоят "жертви", трудни и непопулярни реформи, главната сред които е борбата с корупцията.

"Майданът беше повратна точка за Украйна и за Европа и то повратна точка за добро", каза Туск за масовите протести в началото на миналата година, които свалиха проруския президент Виктор Янукович и доведоха до сепаратисктия бунт в Донбас и руската анексия на Крим. "Няма по-добра алтернатива от реформите и жертвите, от обръщането към Европа и към Запада. Европа обаче не може да свърши трудната работа вместо вас".