Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи, че частната болница „Софиямед“, където акушерка преби 4-дневно бебе, е имала проблеми с добрите медицински практики и преди. Болницата е отворена преди 3 години и досега е имала 11 проверки от Изпълнителна агенция „Медицински одит“. 6 от проверките са по сигнали на пациенти.

Констатирани са нерегламентиран транспорт на пациенти към други лечебни заведения. Имало е неспазване на медицински стандарти – недобра медицинска практика в отделенията по Кардиология, Клинична лаборатория и Анестезиология и реанимация“, каза Шарков в студиото на Нова телевизия.

Според него обаче, според настоящото законодателство, може да има само санкции от Главната инспекция по труда заради 24-работно време. Отделно продължава и наказателното преследване срещу акушерката Емилия Ковачева.

Никъде не е предвидено да бъде закрито лечебното заведение. Нямаме такива правомощия“, констатира Ваньо Шарков.

Намерението на Министерството на здравеопазването е да промени правилата, за да може след две последователни отрицателни акредитационни оценки лечебното заведение да се разделя с лиценза си за дейност.

Никога не съм си представял, че ще ми се наложи да говоря за такъв проблем. Няма нищо човешко в такава постъпка. Това колко дълго време си работил, това каква заплата получаваш, не е оправдание за това, което си извършил на детето“, каза още Шарков.

Нова телевизия излъчи интервю и с д-р Мария Калайджиева от болница „Токуда“, която е приела 4-дневната Никол.

Тя описа, че бебето е пристигнало в много тежко състояние, със затруднено дишане, „стенеше и пъшкаше“, с температура от 37,8 градуса, в кувьоз, главата била отекла, а по кожата имало кръвонасядания. При втори оглед напипала фрактура на черепа.