Американското правителство напълно отпуска юздите на интернета. Националната администрация за телекомуникации и информация (NTIA) ще оттегли контрола си над Международната корпорация за имена и адреси (ICANN) в края на 2015 г., като ICANN ще трябва през това време да развие нов, глобален модел на управление, съобщи сп. PC World.

ICANN е организацията, която управлява интернет. По договор с NTIA от 1999 г. насам тя държи контрол върху създадената от американското правителство Служба за присвояване на имена и адреси в интернет (IANA), където е съсредоточено издаването на адресите и приемането на протоколи за интернет комуникация. 

През последните години ICANN е подложена на все по-големи критики за влиянието на американското правителство върху нейната дейност. Но според шефа на NTIA Лорънс Страйклинг и президента на ICANN Фади Шехаде решението за прекратяване на контрола е било планирано още през 1999 г.

Според Страйклинг времето на промяна е настъпило, защото ICANN вече е зряла организация, която е развила процес на прозрачно вземане на решения.

Като условие за прехвърляне на всички права на ICANN от NTIA искат организацията да получи широка подкрепа от интернет потребителите правителствата и бизнеса. "Новият модел на управление ще трябва да поддържа сигурността, стабилността и устойчивостта на системата за имена и адреси в интернет", казва Лорънс Страйклинг.