СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН

 

След повече от 6 месеца ходене по мъките 107-годишната сирийска гражданка от кюрдски произход Сабрия Халаф прегърна роднините си в Германия. Тя пристигна в понеделник вечер със самолет в Дюселдорф, където я чакаха 20 души от многолюдната й фамилия.

 

Столетницата, придружавана от един от синовете си, избягала от родината си с лодка. Мъките ѝ продължили над половин година. Намерението на бежанците било да се доберат до Италия, но претоварената лодка се обърнала в бурните води. Крушенците били спасени в последната минута от гръцката брегова охрана.

Сабрия и синът ѝ били откарани в бежански лагер в южната ни съседка. Вековницата молела през сълзи да продължи за Германия, където живеят още 5 от живите ѝ деца. Сетното ѝ желание било, преди да склопи очи, да прегърне тях, 34-те си внуци и 53-те си правнуци. Всички те отдавна са получили политическо убежище във ФРГ и живеят в различни градове на Северозападна Германия.
Гърцките власти обаче били непреклонни заради строгите правила на ЕС, че не може да се "изнасят” нелегални емигранти в други държави от съюза. 

 

Германската депутатка от крайната левица Анете Грот прочела във вестник за трагедията на Сабрия. Тя незабавно се обърнала към президента Йоахим Гаук, а  след негова молба и с подкрепата на Федералната агенция за бежанците случаят бил разрешен за 17 дни. Столетницата и синът ѝ получили необходимите документи и самолетни билети от посолството на Берлин в Атина и така се отправили за Дюселдорф.

 

 

 

 

 

“Много съм благорадна за подкрепата! Макар да съм много изтощена от преживяното, съм безкрайно щастлива да съм при семейството си”, изрече Халаф след приземяването си.
Най-възрастната кандидатка за политическо убежище в Германия със сигурност ще го получи по бързата процедура – идва от кризисен район, където животът ѝ е застрашен. Наред с това, става въпрос и за събиране на семейство, което също е основание за даване право на постоянно пребиваване във ФРГ.
На първо време баба Сабрия ще живее при един от синовете си в Холдорф, Долна Саксония. Цялата рода е решена, когато жената се посъвземе, да организира голямо семейно тържество.