В енергетиката е блато, не от сега. Сега само е посочен втори виновник - ЕРП-тата. Първият бяха производителите на ток от слънце и вятър, от които НЕК изкупува скъпо-прескъпо и заради това "бедният народ се чуди как да си плати месечната фактура". И този виновник по предложение на националистите от "Атака" трябва да бъде наказан с такса от 20% върху приходите.

Сега ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про са заплашени с отнемане на лицензите. Защото си прихванали 318 млн. лева от НЕК за т. нар. "зелен ток". А скъпият ток трябва да се плаща именно от държавната компания, защото си е поет ангажимент към голямото ни европейско семейство, което управляващите все по-свъсено гледат. И към децата ни, за които също е добре да остане природа.

ЕРП-тата са най-удобния виновник. На тях им плащаме всички ние. На тях се ядосваме, когато спре токът и когато сметката не ни хареса. А сценарият за отнемането на лицензите им се повтаря като мантра. Ден преди да бъде приземена от уличния натиск преди година, и бойковата харизма искаше да ги гони от България. Така че сегашната управленска сглобка не създава прецедент. 

Интересно защо властта не е поискала лиценза на НЕК, която дължи на производители близо 1 милиард лева. Или на столичната Топлофикация, която "виси" с 550 млн. лева на Българския енергиен холдинг. Те явно не заплашват сигурността на българската енергетика.

"105 писма сме написали за проблемите по системата. Писали сме до 6 председатели на ДКЕВР, до седем изпълнителни директори на НЕК, до министерства, парламент за проблемите на разплащанията по веригата, но конкретен отговор няма", каза шефът на ЕВН Георг Золфелдер. Затова той недоумява как така точно ЕРП-тата "саботират" енергийната сигурност на България.

ЕРП-тата са виновни, въпреки че ДКЕВР в ролята на добрия Дядо Коледа свали цената на тока на бита от 1 януари, но вдигна цената, по която те плащат на НЕК. В момента лошите доставчици на ток купуват нощната енергия с 20 лева на мегаватчас по-скъпо отколкото я продават. И е ясно, че сметката не излиза.

"Кожодерите" обаче трябва да бъдат поставени на място. Да бъдат глобени, заплашени от отнемане на лицензи и т. н., защото сега пак най-нахално искат увеличение на цената на тока от 1 юли. Нещо, което столетницата се закани да не допусне през цялата 2014 г.

И твърде вероятно, каквито и да са сметките, цената няма да мръдне. Само че всички по веригата  ще продължат да затъват в блатото, което си е истинската заплаха за енергийната сигурност на България.