Информационната агенция ИТАР-ТАСС се връща към името си от съветските времена - ТАСС. "Российская газета" съобщава, че това решение било взето единодушно на заседанието на комитета, който подготвя честването на 110-годишнината на агенцията.

ТАСС е абревиатурата на Телеграфное агентство Советского Союза (Телеграфна агенция на Съветския съюз). Окончателното решение за преименуването на агенцията трябва да бъде одобрено от правителството на Русия, уточняват от сайта lenta.ru.

ТАСС е създадена през 1925 г., но предшественикът й съществува още от 1904 г., когато е учредена Санктпетербургската телеграфна агенция.

По времето на СССР ТАСС притежава "изключителните права да събира и разпространява информация вън от пределите на съюза и права да разпространява чуждестранна и общосъюзна информация в границите на СССР".
През 1991 г. е създадена ИТАР-ТАСС (Информационное телеграфное агентство России). След като РИА Новости спира работа, ИТАР-ТАСС остава единствената държавна информационна агенция в Русия.