Samsung пусна серия от три аксесоари, с чиято помощ слепите хора и тези с нарушено зрение ще могат да използват смартфон, съобщи корейската компания. Те са създадени специално за модела Galaxy Core Advance.

Най-интересен е твърдият калъф с ултразвуков сензор Ultrasonic Cover. С негова помощ апаратът сканира за хора и предмети на разстояние до 1,8 метра, като при засичането им вибрира в ръката на човека, който го държи. Така апаратът може да се използва вместо белия бастун.

Друго удобство е поставката Optical Scan Stand. Когато апаратът се закрепи на нея, тя автоматично задейства приложение, което разпознава и чете на глас всеки текст, който е подставен пред камерата на смартфона.

Полезни са и етикетите с вграден чип Voice Labels. Те могат да се залепват на различни предмети, като при докосването им с телефона активират предварително записани гласови съобщения. Например, с тяхна помощ могат да се дават упътвания за използване на различна домакинска техника или да речем, да казват какво е съдържанието на някой шкаф.

Galaxy Core Advance все още не се продава в Европа, но ще е наличен в близките месеци. Това е сравнително евтин, непретенциозен смартфон - цената му в САЩ без абонамент е около 390 долара, а в Европа вероятно ще струва около 240 евро. Апаратът е с 4,7-инчов дисплей с резолюция 480 на 800 пиксела и работи с двуядрен процесор с честота 1,2 GHz.

Цените на аксeсоарите за хора с увредено зрение още не са обявени. Плановете на Samsung са в близкото бъдеще да разшири серията и към други модели смартфони.