ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
БРЮКСЕЛ—Европейската комисия днес отговори положително на първата в историята на ЕС гражданска инициатива – да гарантира, че всички граждани на ЕС се ползват с право на вода и санитарно-хигиенни условия.

От 2012 година 505-те милиона европейци могат да искат от Комисията да предприема действия по посочени от тях въпроси в рамките на правомощията си, включително да предложи законодателство, ако съберат за това 1 милион подписа от най-малко седем държави-членки.

Инициативата Right2Water (Право на вода) събра общо  1,68 милиона подписа в 13 държави от ЕС. Досега повече от 5 милиона европейски граждани са подписали над 20 различи инициативи. 

Двете най-важни от общи девет действия, които Комисията обеща да предприеме в отговор на инициативата „Право на вода“, включват обществена консултация по евентуални подобрения в Директивата за питейната вода, както и преценка на целесъобразността да се въведат стандарти  за качеството на водата.

Обществената консултация е подготвителна фаза в законодателния процес на европейско ниво. 

Заместник-председателят на Комисията Марош Шевчович посочи, че има правни пречки пред искане на инициаторите да се изключи водоснабдяването и управлението на водните ресурси от правилата за вътрешния пазар и либерализацията, тъй като тези въпроси са от компетентността на националните власти според Договора на ЕС.