Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас допусна възможността да свика референдум по отношенията на страната му с кредиторите, ако преговорите на правителството му с тях не доведат до резултат. Той изключи възможността от нови предсрочни избори.

"Да не се страхуваме от решението на гръцкия народ", каза Ципрас пред телевизия "Стар", добавяйки, че не вярва да се стигне дотам. "Уверен съм, че няма да опрем до това", заяви премиерът.

Вчера той на практика отстрани финансовия си министър Янис Варуфакис от преговорния екип, натоварвайки с преките контакти с кредиторите по-умерения Евклидис Цакалотос, заместник-министър на външните работи.

Финансовите министри на Еврозоната, т.нар. Еврогрупа, остро критикуваха Варуфакис за застоя в преговорите. Той се оказа в пълна изолация на последното заседание на Еврогрупата в Рига миналия петък.

Днес Европейската комисия съобщи, че оттогава има леко раздвижване в преговорите.

„След Рига контактите станаха по-интензивни и позволиха по-нататъшен напредък“, каза Аника Брайдтхардт, говорителка на Комисията по икономическите и паричните въпроси. „Има общо разбиране по-въпроса, че разговорите трябва да станат по-ефективни и продуктивни и те стават такива в момента“.

Тя припомни, че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и Ципрас са разговаряли по време на среща на върха на ЕС в четвъртък, която беше посветена на миграционната политика и бежанската криза в Средиземно море. Тогава гръцкият премиер се срещна и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Дипломат пожелал анонимност коментира днес, че едва ли Ципрас ще има време за референдум. Остават му дните до края на юни да стигне до сделка с кредиторите. Тогава изтича споразумението с тях, финансирането по което е замразено от миналия август. Оттогава Атина чака спасителен транш от 7,2 милиарда евро. 

Не е ясно дали до 30 юни гръцкото правителство ще има пари да плаща заплати и пенсии и вноските по дълга, които идват този и следващия месец.

Не е ясно и какъв би бил въпросът на този референдум. Бившият социалистически премиер Георгиос Папандреу поиска референдум за сделка по дълга, която беше договорил с тройката - ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - през 2011 година. Еврогрупата му отговори, че това на практика ще е референдум да остане ли страната му в еврото. Той беше принуден да подаде оставка след вътрешен бунт срещу него в партията му ПАСОК.

Анализатори коментират, че Гърция се приближава към дефолт, който може да я изхвърли от Еврозоната. Досегашната логика в дългова ѝ криза беше, че ако фалира, ще трябва да обяви девалвация и тъй като това е невъзможно за еврото, ще трябва да се върне към предишната си валута, драхмата. Договорът на ЕС обаче не предвижда възможност за излизане само от общата валута. Приел ли си я веднъж, да я напуснеш, означава да излезеш от ЕС, за което договорът му предвижда процедура.

Други смятат обаче, че правно въпросът не стои толкова просто. Политически нито Ципрас, нито партньорите му от Еврозоната искат Гърция да отпадне заради новия икономически шок за гърците и заради непредсказуемостта на пазарните и политическите ефекти.

"Какво става ако Гърция обяви, че е неплатежоспособна? Може ли тя да остане в Еврозоната? Тук навлизаме в некартографирана територия. Досега не е имало такъв случай. Той не е предвиден в договорите. Приемането на еврото е необратимо", коментира дипломатът. 

Икономисти допуснаха в "Политико", че гръцкото правителство може да премине от евро към записи на заповед във вътрешните плащания, за да избегне дефолт пред външните кредитори. Не се знае обаче дали Европейската централна банка би позволила това и как биха реагирали на него финансовите пазари.