Правителството на Пламен Орешарски продължи политиката на тройната коалиция между БСП-НДСВ-ДПС и обяви за приоритетна инвестиция проекта на "Мадара Юръп" АД за изграждане на огромен ваканционен комплекс на крайбрежието в община Бяла, област Варна. Става дума за скандалния план за застрояване на Карадере, който не бе реализиран преди години.

В средата на миналата година "Мадара юръп" поднови намеренията си да строи ваканционен комплекс за 220 млн. евро в местността. Става дума за продължение на известния проект "Блек сий гардънс", който се прочу през 2007 г. заради участието на един от най-известните архитекти в света Норман Фостър и на брата на Сергей Станишев арх. Георгий Станишев. В първия си вариант от 2007 г. проектът бе за над 1 милиард евро, но бе стопиран от кризата. Тогава имаше и бурни протести от страна природозащитниците. 

Днес от 18.00 часа пред Министерския съвет се организира протест-шествие, което в 18.30 ще тръгне към Mинистерството на икономиката.

В решението публикувано на сайта на Министерския съвет се казва, че инвестицията е на стойност над 100 млн. лв. и предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла.

С одобрения меморандум "Мадара Юръп" АД ще получи индивидуално административно обслужване и съкратени процедури, с мотива, че това са насърчителни мерки по ЗНИ.

Припомняме, че  на 24.01.2013 парламентарната група на БСП внесе в парламента проекторешение за налагане на мораториум върху всички разпоредителни сделки и строителни дейности в имоти на територията на крайбрежни плажни ивици.

Предложено беше мораториумът да обхваща Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

На 11.07.2013 кабинентът прие да се наложи 12-месечен мораториум върху разпоредителните сделки и строителството в зоните “А” и “Б” на държавните земи по Черноморието, след като миналата седмица се отказа от идеята да замрази събарянето на незаконно построени сгради в урбанизирани територии.

По време на 12-месечната забрана, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябваше  да проучи възможностите за създаването на национален парк “Българско Черноморие”, с който да се защитят плажовете Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос. 

През февруари тази година министърът на околната среда и водите Искра Михайлова съобщи, че в РИОСВ Бургас няма внесени и не се процедират инвестиционни намерения в района на Кара дере.

Проектът е преработен и на този етап обвхаща разгърната застроена площ от 210 дка. Предвидено е изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м. разгъната застроена площ, от които 5% ще бъдат еднофамилни къщи, 10% - редови къщи, а 85% - апартаменти за сезонно обитаване. Височината на сградите в кварталите е от 1 до 5 етажа. Освен жилищната част са проектирани 3 хотелски комлекса с категория 4 или 5 звезди, става ясно от информация на инвеститора. От проекта са изключени 707 дка в местността Карадере, които бяха заменени от държавата в полза на "Мадара Бяла Норд" АД през 2008 г. Те са в забранителния списък за изваждане от горския фонд.

Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. "Камчийска планина" е обявена  за защитена териротия миналата година.

Проектът на "Мадара Юръп" все още не е преминал през оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000".

Екологичната оценка  и оценката за съвместимост със защитени зони на община Бяла е спряна през 2009 година по решение на тогавашната еко министърка Нона Караджова. Посочените мотиви в  Решение № ОВОС-8723-П/2009 г.  за спиране на екооценката са пропуски и неточности в уведомлението по чл. 10 от Наредбата за ОС.