Държавите-членки на ЕС ще засилят обмена на информация в борбата с тероризма, включително като свържат националните си финансови разузнавания с Европол, агенцията за полицейско сътрудничество на съюза. Това предвижда обновената стратегия за вътрешна сигурност на ЕС, която Европейската комисия представи днес пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург.

Нейните приоритети са предотвратяване не тероризма и противодействие на радикализацията, борба с организираната престъпност и с престъпленията в киберпространството.

Комисията потвърди, че ще настоява пред европейските законодатели да приемат предложението ѝ за европейски регистър с резервационните данни на пътниците, което беше блокирано в Европейския парламент през 2011 година.

Тя предлага да се увеличи капацитетът на Европол и да се създаде Европейски център за борба с тероризма.

Заедно с това ще бъде разгледана необходимостта от ново европейско законодателство против финансирането на тероризма и за подобряване на конфискациите на имущество, придобито чрез престъпни дейности.

Стратегията включва създаването на Център за високи постижения за събиране и разпространение на експертни знания за борба с радикализацията и по-последователна правна рамка срещу явлението чуждестранни бойци, която би позволила засилено сътрудничество с трети държави по този въпрос.

ЕС ще работи с големите дружества в сферата на информационните технологии за отстраняване на престъпно съдържание от Интернет и социалните мрежи, например призиви към свещена война или обяви за набиране на бойци за нея.

Комисията обещава и да предложи начини за преодоляване на пречките пред наказателното разследване на престъпленията в кибернетичното пространство, по-специално по отношение на достъпа до доказателства. 

Стратегия за вътрешната си сигурност ЕС прие през 2010 година. Нейната актуализация идва след терористичните нападения в Париж и Копенхаген тази зима, в които бяха убити 19 невинни граждани.