Осем от общо девет осъдени на смърт наркотрафиканти бяха разстреляни преди малко в ИНдонезия, предаде Ройтерс.

Изненадващо бе пощадена филипинката Джейн Мери Велосо. Часове по-рано индонезийският главен прокурор Мухамад Прасетьо обяви, че тя ке бъде екзекутирана заедно с останалите.

В гора на острова затвор Нусакабанган бяха екекутирани австралийските граждани Андрю Чан и Мюран Сукумаран, бразилецът Родриго Гуларте, нигерийците Силвестър Обиекве, Рахим Салами, Оквудили Оятанзе и Мартин Андерсън и индонезиецът Зайнал Абидин.

Още завчера стана ясно, че засега ще бъде пощаден и фрацудинът Серж Атлауи.

Властите в Индонезия не се трогнаха от общия призив на ЕС, Франция и Австралия. Те предупредиха най-населената мюслманска страна в света, че ще има сериозни последици, ако смъртните присъди бъ дат изпълнени.

Най-драматично бе положението на 30-годишната филипинка Джейн Мери Велосо. Тя бе арестувана през 2010 г. и тогава малкият й син бе едва на годинка. Младата жгена твърдеше, че била подмамена в ИНдонезия от своя филипинска приятелка, която след това сложила в багажа й наркотик без нейно знание.

Днес приятелката Мария Кристина Серхио доброволно се предаде на властите във Филипините. Тя заяви в полицията, че се опасява за живота си, след като получила смъртни заплахи. Заедно с нея се предаде и Джулиъс Лаканилао - мъжъг, живял с Мери Джейн на съпружески начала.

Малко след това и часове преди насрочената екзекуция филипинският президент Бенигно Акино разговаря за пореден път с индонезийския си колега Джоко Уидодо. Акино помоли отново сънародничката му да бъде помилвана и заяви, че тя би могла да бъде ключов свидетел срещу наркотрафиканти.

Последва отказ на Джакарта.

Днес близките на деветимата осъдени - родители, братя и сестри, съпрузи - бяха на последно свиждане с тях на остров Нусакамбанган. Бринта - сестрата на Мюран Сукумаран, припадна. роднините не криеха сълзите си, след като окончателно се сбогуваха със смъртниците.

В навечерието на своя разстрел в затвора се ожени Андрю Чан. Той се врече във вярност на индонезийската си приятелка, мисионерката 

На свиждане при Мерй Джейн Велосо бяха синовете й Марк Дарън (12 г.) и Марк Даниел (6 г.) Филипинката се държала твърдо, сподели сестра й Мариетес, която също била там. В края на свиждането обречената жена казала на малкия Марк Даниел, че той "няма да види повече мама, защото тя отива на небето".

Засега не е ясно каква ще бъде съдбата й.

За твърдото намерение на индонезийските власти да не се церемонят с осъдените говори фактът, че още вчера на острова затвор бяха докарани ковчези и кръстове за обречените. А на кръстовете бе изписана дата на смъртта 29 април 2015 г. И наистина, те бяха екзекутирани в първите минути на новия ден, след като той настъпи в Индонезия.