Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис и съпругата му Данае Страту бяха нападнати вчера в атински ресторант, съобщи изданието "Грийк рипортър".

Към тях се приближила група от 30 младежи. Те започнали да обиждат министъра и жена му, която е художник. Обидите били най-вече заради действията на Варуфакис. Семейството не издържало и напуснало заведението. Разправията обаче продължила и навън. Няма инфорлмация да се е стигнало до насилие. Очевидци твърдят, че разменяните реплики нямали нищо общо с любезния тон. В крайна сметка Варуфакис успял да успокои младежите и да си тръгне.

Инцидентът станал малко преди полунощ в с толичния квартал Екзархия, известен като средище на анархистите. 

Варуфакис е известен с острия си език. Той неведнъж разгневи европейските партньори на Гърция. Страната е изправена пред сериозна опасност от фалит, ако не пожелае или не е в състояние да изплати задълженията си.

В края на миналата седмица обаче гръцкият премиер Алексис Ципрас отстрани Янис Варуфакис от длъжността главен преговарящ с ЕС и МВФ. На негово място бе назначен зам.-министърът на външните работи Евклид Цахалотос, който е доста по-умерен и е от малкото професионалисти в управляващата крайно лява партия СИРИЗА. Говори се, че Цахалотос ще замени Варуфакис и като финансов министър.