Наскоро Законът на Мур, според който на всеки две години компютърните процесори увеличават двукратно своята производителност, навърши 50 години от своето огласяване на 19 април 1965 г. Неговият автор е американският учен и безнесмен Гордън Мур, който заедно с Робърт Нойс 3 години по-късно основава компанията Intel - най-големият производител на компютърни чипове в света, с годишни продажби от $56 млрд. за 2014 г.

Мануела Чугудеан-Тома e регионален ПР и маркетинг мениджър на Intel за  Централна и Източна Европа. 

- Г-жо Чугудеан-Тома, смятате ли, че някога Законът на Мур ще престане да действа?

- Той е принципът, по който Intel работи от началото си досега. Както и другите най-големи производители на полупроводници в света. Това е нашият модел, това, което ни води и кара да работим. Законът е валиден от 50 години и вярвам, че предстоят да се случат още изумителни неща, свързани с него.

Няма друг такъв, да го наречем, "златен" закон в електрониката. Друг е въпросът, дали е точно закон. Ние го наричаме закон, но можете да го наречете заявление, прогноза, направена преди 50 години.

Много хора си мислят, че Гордън Мур е починал отдавна, но той е жив и е в отлична форма (б.р., в момента той е на 86 години). Живее в Хавай и със съпругата си ръководят фондация, чиято основна дейност е подпомагане на неправителствени организации, които се занимават с подкрепата на човешките права, опазването на околната среда, както и проекти, свързани с подобряването на качеството на живот.

- И все пак, къде са неговите граници?

- Когато Гордън Мур е направил своята прогноза, той не е предвиждал развитието на интернет. Но бумът на интернет спомогна за засилването на ефекта от този закон. В Intel плановете са да го използваме и за следващите 10 години, все пак, само помислете, колко компании могат да предвидят бъдещето 10 години напред?

Знаем, че има граници. Ето, сега сме на 14-нанометров процес в производството на процесори, след това 10-, 7-, 5 нанометра, после какво следва? Силицият си има своите граници, но ще сменим материята. Така че Законът на Мур няма да важи за силиций, а за друга материя.

- Преди няколко години ултрабукът беше една от водещите теми за Intel, компанията заложи сериозни средства в него, какво се случва с този продукт сега?

- Доволни сме от представянето на устройствата като продуктова категория, Ultrabook е и наша търговска марка.
Той също еволюира. Покрай бума на продажбите на таблети хората поискаха да имат същото усещане и при персоналните си компютри, но в същото време да разполагат и с клавиатура. Така ултрабукът се разви към устройства от типа "2-в-1" или към "сгъваем" тип (ultrabook convertible). Това са устройства, които имат сензорен дисплей и клавиатура, в същото време дисплеят при някои може да се отделя или да се завърта на 360 градуса.

Накратко, ултрабукът не само че съществува, но се трансформира в нова категория устройства. Дава усещане за таблет, но в същото време има мощта на лаптоп за хората, които искат да свършат работа.

Бях впечатлена от огромното разнообразие на лаптопи в големите български магазини като "Технополис" и "Техномаркет". Ако искайте вярвайте, но дори в американските няма толкова различни модели. Явно има сериозно търсене, потребителите държат на големия екран, мощността, дългият живот на батерията.

- Какви нови продукти можем да очакваме от Intel до края на годината, включително и на българския пазар?

- Intel има много продукти и решения в категорията на "носимите" (wearable) устройства, от която всички големи технологични фирми очакват мултимилиардни продажби. Сигурно сте чули за проекти като дънната платка Galileo и микропроцесора Edison.

По-рано през годината на изложението CES ние представихме най-малкият компютърен модул с интегрирани 3G и Wi-Fi - Intel Curie. Но в течение на годината очакваме да има нови устройства от тази продуктова категория.

Знаете и за нашето сътрудничество с TAG Heuer и Google за производството на смарт часовник. Също така заедно с SMS Audio правим и ориентирани към спорта биометрични слушалки, които вече се продават на западните пазари, но очакваме да видим и в България до края на годината.

До края на годината ще лансираме процесори от бившите серии Pentium и Celeron под кодовото име Braswell.

Наскоро обявихме новата архитектура SoFIA, предназначена за евтини таблети, смартфони и фаблети. Така технологията ще стане достъпна за хора, които не могат да си позволят устройствата от висок клас. SoFIA ще ни позволи да навлезем на пазара на смертфони, говоря за базовото ниво. Смятам, че до края на годината ще имаме устройства, базирани на тази платформа.

Технологията Intel RealSense е друго нещо, което се развива през последните години. Ние знаем, че хората освен да докосват дисплеите, имат нежда от друг тип общуване с персоналните си компютри като разпознаване на глас и лице, жестове от разстояние.

Ако сте гледали сериала "Теория за големия взрив", може да видите "на живо" технологията. Тя ви дава възможност да играете видеоигри само с движения на лицето си, да управлявате компютъра си с жестове. Очаквам 3D камерата Intel RealSense да е налична на българския пазар до края на годината.

- Какво се случва с персоналните компютри?

- Персоналните компютри са другата важна тема за нас. Знаете, че преди време настолните машини заемаха почти половината бюро. Intel представи Compute Stick, това е компютър с размера на флашка, който работи с Windows или друга операционна система. Това на практика е заместител на десктоп компютър, а струва по-малко от 200 долара. Може да го свържете с телевизора си през HDMI порт и ви трябват само една клавиатура и мишка.

Доставките на устройството започнаха и очаквам то да бъде налично в България до края на годината.